講下我以前喺大陸做編劇寫爛片嘅經歷

1001 回覆
3087 Like 76 Dislike
無間道已經識啦
冇用,我簽完合約都可以光明正大走數,你又冇錢告佢,同埋告大陸佬幾乎輸鳩硬
如果編劇9寫,佢可能可以收咗錢先(可能收唔哂),但係幫你攞去賣比老闆嗰啲監製、導演就一毫子都收唔到,仲要做雞咁去陪老闆
依個Po見返好多人!
三哥呢
差唔多喇!你一見到張海報,low味就撲面而來嗰種
lm
im back
因為買個IP返黎好貴,我哋一定會灌水灌爆佢,搵多啲錢
樓主不如另開一個post重點講潛規則
故事我無乜興趣睇
唔覆一陣又話我扮cool懶孤高
編劇,係不停咁創造劇情,唔係文字遊戲、寫字比賽
Lm
有個女仔寫bl比人判左10年
其實你地點避條紅線
咩係ip
呢d d老細係咪洗黑錢?
大把戲連劇本都冇,但演員同導演已經收齊錢,點解一定係編劇收錢先,都冇必然關係嘅,同埋我哋背後畀人玩,畀人走數你唔講?錢一定收足架咩
完全唔會寫嗰類,一寫導演首先屌
大支嘢係可以咁講嘅
但通常喺香港,一部戲嘅成功,鎂光燈大多數落在演員同導演身上
編劇往往被忽視
洗黑錢都係其中一個功能 大把其他嘢玩
對方打開車尾門落車幫我搬行李,我見佢高高瘦瘦,官仔骨骨咁,一開始我仲以為佢係演員嚟。

搬完行李後我都坐咗上副駕駛,車內開住暖氣,一入嚟就覺得成個世界當堂暖晒,手腳慢慢都冇震了。

趁未開車,我同司機作自我介紹:「我叫沙士,今個月係嚟工作室實習,打攪晒。」

佢一邊揸車一邊應我:「你叫我阿星得㗎喇!」

「阿星你喺工作室負責咩?」

「負責咩?」佢好疑惑咁望咗我一眼,應道:「咪編劇囉,我哋係編劇工作室嚟㗎。」

「哦……」我當堂打個突,心諗:「咁嘅樣都要做編劇?大陸編劇嘅競爭已經激烈成咁?」

「做咩?我唔似編劇咩?我入咗嚟五年㗎喇,你呢?今年幾歲?」阿星嘅脾氣似乎幾好,講嘢都幾乎都帶住笑容。
其實爛片回唔回到本?
有d人話擺上網上播 唔上戲劇都回到
都係因為無間道先開始多人識佢
無間道之前佢都寫落好多戲,但冇人識
陰陽合同?
前嗰幾年好易回本,搵幾個熟口熟面嘅香港演員客串,平平地就搞得掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞