冇車牌嘅話加拿大住邊度好?

204 回覆
4 Like 22 Dislike
我情況唔得可能因為我唔係甩P即刻換正式牌,結果佢只計我換正式牌嗰日,要等成年先考得G
咁佢梗係睇拎正牌果日唔係好合理咩
差嗰少少
唔簡單,網上答題資料真係要睇官方,唔好靠app。20題入面起碼2-3 題問得好tricky 會錯硬,非常容易fail。
Driver’s handbook 係咪都係買埋好啲

洗鬼,上加中駕校個網啲問題一模一樣
我就係俾呢d個網奶咗嘢
唔好信哂呢啲網頁
Handbook就唔一定買,有免費web 版本
但有d 位真係要睇熟(如單車同汽車距離)
其他網係有出入,個加中真係一模一樣我當初都係咁past,無睇過其他嘢
我都唔記得我點考,起初有用書,跟住用app狂click
擔心路試好過
而家有錢都無新車你買

1年舊車隨時貴過當初落地價 (大部分hybrid,雙田)
幾年前買咗部,正!
小弟從未踏入過北美
但係英國讀過書
有冇人比較到多倫多同英國大城市嘅公共交通服務差距大唔大
始終人口多住得密 地方又相對冇咁廣闊 公共交通點都係英國好啲
但對比美國 加拿大大城市嘅公共交通服務又唔失禮
City of Toronto以內坐TTC周圍去 冇大問題
但你住外圍市郊唔揸車就要花好多時間喺交通上 因為市郊嘅local transit班次冇咁密
到底有幾多人冇車牌,我都仲未好,而家到因為呢個原因都諗緊去到住邊度好。 都應該係會去到先考。冇辦法忍住先
知你無錢無車牌啦
香港其實真係好多人冇車牌
因為個個都諗住考完冇錢買/養車 咁考黎托柒既心態
我唔係呀,我次次都撞唔啱時間成日OT搞到連筆試都冇時間溫….依家好理氣,逼住要喺DT搵地方住不過都唔緊要啦。 慳住錢先。頭先拍咗韓文大概都有啲概念住邊我諗都係住地鐵站附近
馬死落地行,冇車都冇辦法,第一年過去買少啲嘢去少啲街
喺多倫多生存咗一個半月既淺見
冇車牌住邊都一樣 要洗錢同時間等車/行路
住地鐵沿線實冇錯
講方便最好地鐵上蓋添 落樓一定有車 但棟樓住耐咗有冇影響就唔知
之前睇租盤租屋 見好多黃皮膚都住yonge finch(TO偏北面)
睇你租屋budget同願唔願意洗CAD 3.2入閘起計兩個鐘內任坐

住Downtown最方便出街
去邊都有地鐵/巴士/Tram/踩單車
但唔建議去太遠 琴日實試咗坐巴士由EastYork Pape站去TO最邊皮 一程要1個鐘

長遠以方便計 都係有車著數得多
喺plaza買完野見人地一袋袋直接放上車
自己拎住袋野行去車站等車坐車一啲都唔過癮
好彩就屋企門口落 唔好彩仲要拎住行多至少十分鐘
不過相信學樓上巴打 買部手拉車一定有幫助
但都解決唔到方唔方便遠行既問題

利申 到埗第二星期即刻報同考定G1車牌 因為見到人揸車方便得多
考前兩三日上網down app同搵最新資料喪做MC練習
英文差可以搵間driving centre用中文考
幾年前我同人講,好似10個廣東話有67個都係老人
而家我覺得有67個係後生,而且細過我。

都係睇你想點同做乜,呢度有啲老香港根本唔去dt(或者佢地生活係咁),佢哋喺以北/以東/以西根本乜都夠。
真係後生嗰啲係周圍去,或者(佢地下一代)喺美國撈,但係我身為後生我都唔去dt。

又再講多次去dt冇話一定要揸車,甚至有人話最怕揸車入dt。
倘若你住得近火車站,可能直接火車入dt,平時喺第二度揸車,咁。

我一路都話呢個國家講環保係笑話,不過係笑在根本係駕車為本嘅社會,電動車只係稍為減碳。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞