冇車牌嘅話加拿大住邊度好?

204 回覆
4 Like 22 Dislike
我睇下煙花都夠
都貴

有冇推介
如果溫哥華買架六七舊水既夠做啦,試下上唔上到斜最緊要,住既地方多斜坡咪買架貴少少,唔係唔夠力仲慘過行路
日日520同食郵票
其實有無車 頭一年黎真係無問題 因為你岩岩黎所有野都好新奇好新鮮 行個Can tire Walmart superstore都好撚正好大好多野睇 第二年開始想去行山 去滑雪 去下啲湖 搭巴士去?咪玩啦
income tax 卑詩都低過安省啦
頭一個月就話好新鮮姐
你唔揸車,唔通下下買完幾袋就搭巴士咩
一次買一袋都ok既
買咗bus pass唔好蝕
識人次次買餸都趕頭趕命
因為要趕住ttc果兩個鐘免費limit
黎緊打算steam b 去多倫多,想問下如果係市中心多唔多人踩單車當代步工具?同埋市中心會唔會有類似單車徑,還是要踩馬路?(我冇車牌都冇去過加拿大,真心請教)
唔好搭車就得
去就近嗰一兩間算柒數
我玩咗幾年真係買單車
我識幾個香港家庭移去加拿大
得老公有車牌
啲老婆真係可以日日坐監咁度度去唔到

問佢地點解
一係話好驚考試
一係話好驚渣車
搭單問下Scooter / electric skateboard / skate on road 係downtown 其實會唔會捉?定係踩返bike lane 就可以

睇Toronto好似寫唔可以踩electric 不過實際就

其實上網睇到邊到有bike lane
我夏天都鐘意踩單車代步
但你要記得有幾個月(十一月至四月)係踩唔到
https://www.toronto.ca/services-payments/streets-parking-transportation/cycling-in-toronto/cycling-google-map/
downtown貴條撚咩 你當呢到香港??
其實加拿大downtown唔貴 最貴係downtown外圍
冇地下室 冇得整啲設施玩
住緊鄉下地方唔太清楚其他省,不過我見溫哥華都好多人踩黎送外賣
夠勇武都冇話唔得 toronto bike share年中無休
我識另一pair
個男人有車,佢叫個老婆唔駛做司機,因為保險金份額
佢老婆又真係N年唔揸,但係住嘅位極近車站

結果我捱咁耐都未有車,佢老婆就zero issue
有啲嘢冇得恨
dt畀我感覺好雜

另一個多倫多樓盤, 唔係downtown,搭subway要最少4-5個字先到downtown

大廈出發行8分鐘先到地鐵站

1139 個住宅單位,360 個車位, 1141個單車位。

「無車唔可以生活」(住呢2棟大廈770 幾戶)嘅人又要含撚。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞