冇車牌嘅話加拿大住邊度好?

204 回覆
4 Like 22 Dislike
泊車唔難扑車易
落downtown我寧願搭鐵算
其實人哋揸唔揸車關你撚事咩
北美係自由地方
人哋做乜冇犯法關你撚事?
你係咪見到gay佬會歧視人嘅垃圾?
番香港啦垃圾
好簡單
覺得有需要咪揸
冇需要咪唔揸
北美係自由地方
可唔可以解釋下「出街食飯BC就俾5%」係咩意思?
唔係講緊tips?
不過你了解下加拿大個交通system同目標先

加拿大近弁推緊用public transport 同 cycling
去commute
Vancouver一大堆人用緊public transport
尤其去睇球賽嘅加拿大人
佢哋唔係生活唔通你係咩傻鳩

大城市 downtown 一定唔會係冇車企喺度
你咁overgeneralise成個北美顯得你好無知
佢咪係無擁有車囉弱智
無車同租車有乜衝突?
Call Uber taxi 又係咩生活呀咁?
巴士係咪車呀咁
唔係 講緊消費稅
不過你了解下加拿大個交通system同目標先

加拿大近弁推緊用public transport 同 cycling
去commute
Vancouver一大堆人用緊public transport
尤其去睇球賽嘅加拿大人
佢哋唔係生活唔通你係咩傻鳩

大城市 downtown 一定唔會係冇車企喺度
你咁overgeneralise成個北美顯得你好無知

重覆都要講
1. TO downtown其實唔係個個都想揸車入,因為可以行,係行,而且又貴又迫,唔係個個想。如果我返downtown工都要物色泊嘅地方/點去。
2. downtown以外就唔同,但係TO整體確實有TTC,應該冇Vancouver Montreal咁好,但係大家都係一線唔係冇車會死。
3. 我N年都冇車,最大副作用只不過係冇得周圍去(去遠)。我今日仍然冇車,唯一煩係要車嘅工唔駛諗,只能跟車去York Region都已經係等閒事。
其實可以租房 唔一定租成間屋

800左右都有交易
York Region其實都有viva不過有幾好大家心照(咁多路段,總冇可能度度都到)
咁你無車係要住downtown架啦 比人限制咗你選擇 有車係乜都自由啲無乜掣肘

我都講咗無車唔會死 係無咁方便 但長遠落去點都要有架車傍身先得

平時揸唔揸車返工一件事 有架車去買餸食飯出街玩點都方便啲 而且到有啲咩急事而你又無車咪企咗喺到囉
好多大城市有train system
冇車假期租車都好簡單
急事就emergency 911啦
你住得遠有車都係等死
踩住scooter 先
講嚟都嘥氣 呢到有幾多人真係已經過咗外國/住過外國

仲要租車 咪即係又要用車

真係外國住而又無車個啲就喺到講 除咗乜乜乜同乜乜乜 無得乜乜乜又無得乜乜乜之外 無車其實無問題

屌你 咁已經證明有車係方便好多啦係到死拗
5%GST

Tips係另計,有多有少,華人坐底12,local 15-18
通常卡機有埋,唔使自己計,除非俾cash

溫哥華求其食個餐唔飲嘢埋單都20蚊起步
算啦
人哋好proud of自己無車都"生存"到㗎
唔好迫佢哋了
無女自己一個毒撚就事旦啦
有無車都無人care
上面講買private car呀傻鳩
你咁講巴士都係車 唔洗討論
條友真係柒下柒下
不好單車都叫車啦
有冇人了解過east gwillimbury?
對唔住係我錯
其實我都過緊無車生活
我自己冇買車不過得閒會拎我個friend架車渣

希望大家支持冇車生活
減少碳排放
少啲開冷氣

屌,成日聽人去邊度沙灘邊個湖度玩,我坐喺度on99迎國慶
國慶無出去玩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞