冇車牌嘅話加拿大住邊度好?

204 回覆
4 Like 22 Dislike
入到去咩?
有人話多倫多温哥華好多人都無車架
仲要班人係一家大細同唔係窮人
Can
買熱狗雞翼可以入去,無人理因為唔洗過收銀
係,近downtown 都話可以搭公共交帝工具返工放工
但放假人人都出去玩既時侯,無車既都只可以係返附近玩
一係就等人載
咁癲
車都無,邊捨整會員卡
好似Netflix做寄生蟲
你話溫哥華生活指數高啲係啱,但已經相差不遠,特別是係租金。

另外溫哥華銷售稅稅率係低過多倫多,BC係12%,安省係13%,出街食飯BC就俾5%,安省仍然都要比13%。

物業稅率計算方法有啲複雜,大約當B C省低安省一半,BC 物業稅率全國最平。
邊個同你講?
勁喎,學我個ex咁
冇車牌嘅話加拿大住邊度好?
https://lih.kg/bobpODV
#11 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
失覺
我喺度識由1970年代至今年嚟嘅港人,應該不下數十個家庭
單身:多數都有車,我柒柒下咁考都終於有G2
已婚:可能有人唔揸車,但另一半有揸,或者兩公婆都揸,最少一個司機接埋細路返放學
年紀大嗰堆:佢以前做乜我唔知,但仔女都已經係成年人,一個老嘢/兩個老嘢都係兩個都揸車,有時甚至一人一架車都有,通常有自己屋

我都有聽過有人唔中意揸downtown,不過只限dt。其餘地方尤其york/peel/brampton冇可能唔揸(我講緊ON)

Vancouver對上一次同我吹話搭巴士OK嘅,係一個喺香港用Google遊Vancouver嘅朋友。
我喺度遇過唔少人,講真個個經歷唔同,人哋啲嘢多數唔apply落你度。
個個一人一句,有共識嘅嘢多數係堅料,冇嘅話(例如有老嘢話揸楓葉咭入美國係OK)當路邊社。
通常呢邊啲人都唔會介意載多個人
但後生真係無唔揸車既理由
搵工既範圍都大左,唔會限住Downtown工
Technically,任可地方,只要用 Google Maps 可以搵到有巴士站去 Downtown (市中心) 都得
仲要有可能最後一架係夜晚8點 飯都未食完就要趕巴士
G2租車邊間OK?
Enterprise
啲車最乾淨
多倫多新起condo將會好多得 1/3 , 1/4 單位有車位,midtown 有一棟幾年前更加攞到exemption係 0 車位。

https://storeys.com/toronto-removes-parking-minimums-residential-developments/
car share? 租車?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞