冇車牌嘅話加拿大住邊度好?

204 回覆
4 Like 22 Dislike
成日叫人唔揸車都生活到
咁你自己有無揸車?
我有車位無問題。

只住得起1房或兩房細單位無車位又一定要揸車,就係自己攞黎
姐係無啦
姐係無啦
就算你住既地方照顧到你基本生活 你都一樣要有車 食玩多選擇好多 咁當然你淨係番工求奇食訓教 你住近你公司就得 北美唔係香港 唔好聽d人講咩一家四口都冇車照樣生活到 你住落就知咩料 除非你霉 如果唔係你衰極都買部on9車 你生活係會好大提升
可能d人考唔到牌
想人一齊陪佢搭巴士呢
對呀,先唔講加拿大新手考完筆試要等一年考得路試
移加手joke: 一落地就要有車,冇車就賤過地底泥
巴士地鐵污糟邋遢係低下階層先會搭,我哋呢啲高尚香港人出入一定係靠揸車

考牌制度其實好煩

講真,我甚至會建議學過揸車先好撤離
早年畢業既巴絲無考牌過去都係馬死落地行喇,話就話life skills 但香港搭車算方便都無逼切性考。同埋考車搞得黎而去楓葉國有啲用講緊係一年排期一年P兩年正式牌個process加埋隨手數都3/4年,如果個個都一早planning/有得換牌出面邊洗咁多考車日經post

都未計中間運吉停左咁耐個個要改期

早年畢業既巴絲無考牌過去都係馬死落地行喇,話就話life skills 但香港搭車算方便都無逼切性考。同埋考車搞得黎而去楓葉國有啲用講緊係一年排期一年P兩年正式牌個process加埋隨手數都3/4年,如果個個都一早planning/有得換牌出面邊洗咁多考車日經post

都未計中間運吉停左咁耐個個要改期

我呢邊都停咗好耐。最新安省MTO話G牌路試嘅「減省」(有幾項原有考項唔駛考)措施,啱啱話維持減省,因為仍然好多人需要考G牌。

考車喺全世界其實係行政措施,唔係真係證明到係咪揸得咁安全(日日都安全)。
我咁建議啦,如果你已經有港牌,咁等到有兩年abstract為止
如果未夠兩年,一係等,一係都係由頭開始,考到G2/同等都唔差
如果未學嘅,學吓,玩下香港路先,累積下經驗冇害。
呢邊根本冇咁多棍波你學,你會懷念。

如果堅持嚟到由零開始,都得,不過預咗有排搞。
未夠兩年都得
只要甩p就可以claim一年exp減少等候時間
有自己車同冇自己車咪兩種lifestyle, 點解咁都可以嘈一餐
咩都要人跟你嗰套唔建議嚟北美
唔好怕核突 買架手拉購物車
咁就唔使拎得咁辛苦
相比起養車嘅開支 搭巴士買餸根本都唔算係咩錢
怕咩核突
根本冇人理
早嗰日喺Costco現場見賣$40
西班牙製造
https://www.costco.ca/rolser-shopping-trolley-.product.100600767.html
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞