[記得投all star] MLB 2022 討論區 (9)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
大谷應該投埋呢局就收工,控唔入 strike zone,仲要手指有機會損左
要收工啦,手指似做唔到力
梳 光芒打線呢排瞓醒咗少少
又黎到天使最刺激嘅8/9局
No pitcher in MLB history has had a four game span, going 4-0 with a 0.00 ERA and 46+ strikeouts.

#Angels Shohei Ohtani is line to be the first if he gets the win tonight.

Clayton Kershaw (2015 Dodgers) and Rube Waddell (1907 Philadelphia A's) went 4-0, 0.00 ERA & 45 SO.
大谷又0失責
新手睇MLB 想問下大谷真實投同打分別去到咩水平?
D傳媒成日講到好勁 事實分返開兩件事睇係咪真係咁頂尖?
佢全職其中一面係可以去到最Top Lv

兩方面係優於平均

投:食局唔算多,穩定度普通,控球時有時冇,k功勁

打:好有Power,食唔少K,好鐘意打第一球(成日1⃣️球死),選球ok
佢個價值係兩樣都有

但二刀流要球隊大量配合

6人輪值

長佔DH
用身體能力黎講 佢係勁到最勁果班
This season there have been 6 starting pitchers that threw over 100 mph more than once: Hunter Greene, Spencer Strider, Alcantara, Ohtani, Cole, McClanahan.

And there are 3 hitters who have hit a ball over 118 mph this season: Stanton 6 times, Ohtani twice, Judge once.
個人認為Avg同食K數好要再好啲
加上年係彈彈波嚟,今年有堆炮消失左

今年睇下Yordan Alvarez個成績
DH嘅成績係咁
上季明星賽比人發現外角低唔太掂,加95+速球唔太跟到
齋計打擊有冇銀棒水平 , 定係上季咁岩打擊爆發?
上季明星賽之後比人發現外角低唔太掂,加95+速球唔太跟到
用貢獻價值黎講 佢係聯盟Top 10
(打+投 1.6 + 2.3)

分開睇打擊WAR全大聯盟排67 投手WAR全大聯盟排第10

Judge驗尿未
唔係卡左一排彈
我覺得過多幾年專精投

要習慣5人先發唔容易
大谷係特殊人士 war 只能個別睇佢係技同技嘅war
實際上大谷兩刀流同時技打 war 量化唔到佢兩刀流嘅表現實際對球隊嘅貢獻
大谷係特殊人士 war 只能個別睇佢係嘅war
實際上大谷兩刀流同時技打 war 量化唔到佢兩刀流嘅表現實際對球隊嘅貢獻
驗定差唔多
但兩刀流暫時睇好似係負貢獻? 要球團咁多配合加上霸左個DH位
又唔係負貢獻,係調度麻煩,6人輪值想吸引明星投好難
如果二刀流負貢獻唔會俾佢做啦 一軍得26個位 限住你用13投13打 有大谷即係多左個打擊位可以放多個人用黎代打 係天使廢啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞