[喵勇大戰]P.League+討論區14

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
賽程(換算台灣時間)
6/23(四) 00:00 台灣vs蒙古
6/23(四) 02:40 台灣vs德國
6/25(六) 00:00 台灣vs立陶宛
6/25(六) 03:10 台灣vs智利

出賽名單:
江 均(輔大)
劉丞勳(健行)
韓杰瑜(國體)
王凱裕(政大)

未訓可以睇下 3x3世界盃
多謝大b ching咁詳盡嘅解釋
同黑人傾比佢哋加入
係入股定係由籃協主辦
佢話太詳細就到時等我去台灣再傾啦
話入到呢一行初初定係充滿期待嗰啲,但知道得太多東西
就話T1 vs P 某程度上有啲位係同一批人
根本就係佢哋自己互相炒作
有炒作就有討論價值就有利益

因為台灣有一種文化就係唔出聲,佢話過佢唔鍾意
當大家係咁吹就黑人幾好幾好
但某程度上佢係賺到盤滿盤
(依個位我係唔太同意,搞職業聯盟賺錢好合理)
佢個人覺得就係成個業界幫佢洗白
(之前都有巴打講過黑人以前做過啲唔好嘅事情啦)

唔出聲嘅文化就係
當黑人提供左P,成個業界因為佢多咗好多,多咗好多關注
整個業界係利益當前,當然唔會寫黑人搵到幾多幾多錢
類似一個共生嘅環境咁,最後大家都唔想得最大家
同時間黑人嘅勢力都壯大

之後點樣同籃協腥風血雨,就要留意日後發展

大家唔好忘記就算籃協幾腐敗, SBL仍然係國際籃協唯一認可嘅台灣聯賽
某程度好快就會重演日本當年發生嘅事,如果第三個聯盟仍然只係為咗自己搵錢嘅話
Ryan教練好似走
邊度睇
我都想問喺邊度見到佢話走
IG
YouTube睇唔到
打完第一場 輸15:22
第一場 22:15 蒙古贏
我覺得幾好 有啲緊張 但係對面始終係亞洲第一 呢班大學生球員又冇打開3x3
韓杰瑜波都拍唔到 出名體能操得勁嘅健行出嚟嘅劉丞勳打咗兩分鐘就唞大氣
要vpn 我轉去台灣就睇到
佢口吻都係似唔confirm姐

不過如果真係唔回歸,金身敏末日
22:7 德國贏
韓杰瑜好撚差 今年點樣選秀
PLG冠軍賽攻城獅主場8000席全開賣 最貴票價台幣1萬
2022年06月22日 22:36

攻城獅球團預計將於24日中午12點正式開賣G5、G7門票,同時球團宣布將球場西側上層全面開賣,場館總容納人數調整為「8000人」,票價從看台區最便宜300元,到VIP場邊席售價台幣1萬元。
今日又有波睇
完咗冠軍賽差唔多又要等成半年先有得睇
總冠軍都會打嗰個咩東亞超級聯賽
收到風就10月開波
上屆趁人少少
搏大霧選仲好
2022台灣運彩xT1聯盟選秀今日開放報名,延續去年選秀制度,今年依舊採行指名選秀制,但聯盟為平衡球隊戰力,例行賽第5名桃園雲豹及第6名臺南台鋼獵鷹皆在首輪擁有2個指名選秀權。

聯盟賽務長賈凡表示:「指名選秀制不像是自然選秀制,低順位球隊擁有優先選秀權,所以為了讓聯盟各隊戰力更均衡,增加對抗精彩度,將開放例行賽第5名和第6名球隊在首輪增加1個指名選秀權。」

根據2022台灣運彩xT1聯盟選秀報名辦法,各球團於選秀時提交指名人選,球員如僅有1個球團指名,則該球團獲得與球員交涉合約之權利。若有複數球團同時指名同一人選,則由該球員逆向指名其一球團進行交涉,未獲球員逆 向指名的球團則需再提供新的人選或選擇放棄,指名選秀預計進行6輪,每輪皆須到所有球團都有指名人選或放棄為止。

今年選秀報名資格限定為聯盟定義的本土球員,須年滿19歲,若為曾註冊大專籃球聯賽的在學學生,必須在2022年8月31日前年滿21歲或完成大三以上學業,另還需具有HBL甲級或UBA公開一級或曾參加其他國家同等級學生籃球聯賽(須由聯盟認定核可)的參賽經驗,如未有以上參賽經驗,則需獲聯盟賽務長或球團GM推薦才可報名。

為了給予選秀球員最佳保障,聯盟規定新秀合約必須為制式2+1合約,前2年為保證合約,第3年為球隊選擇,且維持去年不設薪資上限規定,並保障首輪球員月薪至少8萬元,二輪之後球員月薪至少6萬元。

呢個聯盟真係好撚on9 第二年仲玩呢招用嚟搶人
咁姐係獵鷹第一輪打包哂陳范同谷毛啦

獵鷹大贏家
係呢個制度下 中信先係玩晒 佢最有錢
又玩鬥出得多錢既內定選秀

諗起上年第一輪巴西冇人同中信爭就知咩事
個個外援喺台灣走都係講呢啲
希望可以再返嚟台灣
巴打入咗ptt有條友開嘅p league tg谷?見有人打類似嘅嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞