係日本做左6年野,你問我答 (日本工作/買樓/定居) (2)

1001 回覆
17 Like 9 Dislike
其實太窮係香港都好辛苦
唔淨只日本
想問樓主同各位大佬
有冇人有買樓講價嘅經驗
想買一個單位但係個單位標價高市價好多
就算同佢同一幢同房型,之前一兩年啲標價都低佢成千萬
通常幾十萬至百幾萬可以講,千幾萬難d wor
都有約咗agent之後再傾下
因為我知道佢樓上個單位成交價(兩年前)係低過呢個單位標價九百萬
諗緊個賣家係咪鳩標價/預咗講價
因為佢都差唔多40年樓
兩年間應該唔會升到咁
多口一問,日本有冇邊啲website可以睇到某單位嘅估價?
如果係啱啱放的話基本上90%預左講價
https://www.mansion-review.jp
Summo/homes好似都有?
Summo
啱啱收到不動屋さん通知,話保証会社既入居審查fail左
原因唔肯講比不動屋さん知
家陣試下apply第2間保証会社睇下過唔過到
想問下如果都fail埋係咪唔洗租屋了
我諗緊係咪因為我係求學階段有2 or 3次因為唔記得入錢搞到戶口唔夠比信用卡條數,唔知係咪因為クレジットカート滞納關係搞到自己個信用情報花哂(我知我抵死)
保証会社會唔會check到的?
利申:新卒
同埋想問下如果申請緊在留資格変更許可申請係咪都有影響?
唉7月尾交哂申請書類到家陣一啲消息都冇等到頸都長
我懷疑個保証会社認為我仲未從留學ビザ轉去就労ビザ就fail鳩我
Credit score應該check到啦
visa反而你有晒offer證明嗰啲應該覺得無問題
再唔得搞ur囉
Ur我記得一次交兩年租就唔使審查
一次過交兩年租好重負擔應付唔到
唉點算Credit score花哂係咪準備訓街了
去 reddit japanlife 問下
成日都見到啲人問呢類問題
再唔掂咪share house
唔洗咁擔心嘅
樂天信用卡應該最易申請
想起間一戶建
要幾多錢到
三球野得唔得
30幾歲過去讀專門學校好唔好
未疫情前有n2
日文溝通冇問題
如果好似ryu yuma 個類要幾多
佢地起茨城
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞