係日本做左6年野,你問我答 (日本工作/買樓/定居) (2)

1001 回覆
17 Like 9 Dislike
no la

日本有啲公司夠崇洋會以為外國大學 = 早慶東大lv架
其實我最主要concert係英國搵工個range大好多,你肯嘅做藍領都會搵到錢,而且唔會少過白領

但係日本你想做藍領都唔會出到visa比你(condom特定技能簽例外啦
英國最大分別係無勞工保障,話炒就炒
估唔到連巴打你都可以比人話崇日
都係果句,計番人均gdp香港其實真係好有錢
日本移民政策基本上唔想low skill worker long stay, 加上language disadvantage,我諗唔係一般香港人移民首選
得罪講句,香港大把工overpay
搵緊5-6萬,尤其是政府做嗰班,有幾多個夠膽講移左民逗得返同一個數
其實英國都係,唔係就唔洗脫歐
要不是BNO...
想學馬騮國咁樣玩condom式外勞

但係又唔似馬騮國咁樣隔離有個同聲同氣嘅大窮國
加咗都無撚用
咁高稅
所以你見英國啲人無乜動力升職
我諗佢地睇工作經驗多d (average age 30+)
我gmat得660 算比較低
報名唔難,主要都係寫文(英文)
做左6年有冇加人工?
其實香港人工亞洲真的數一數二高
但住嘅水平太差 其他生活開支還好

當你搵30k, 都租唔到咩似樣嘅樓

係日本搵30k hkd 應該會過得好過係香港搵40k hkd
但係問題係日本稅後搵30k hkd係難過係香港稅後搵40k hkd

除非你真係有專業技能同入到外資公司

尤其係hku用地方名做大學名,我上間公司覺得東大lv咁
外國人係咪好難喺日本買到新樓?
唔止hku,識人讀八大都比人當早慶東大lv

尤其是香港啲大學鐘意刷排名,好多都刷到高過東大
唔係,你有錢就得,支那人就黎買起成個北海道
上次睇有個YouTuber講,東京好多人鍾意買新樓,好似香港咁,好多人爭,外國人想買仲難。
要投暗標,但係聽講如果你跟建築商個建議售價落標通常都會中

賣樓唔會睇你咩人嘅,你有錢就賣架啦,不過如果你要借錢買就麻煩啲
快D黎領教下做倉追KPI既快感
保証冇得你hea
不過呢度踩足48都過20K港紙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞