係日本做左6年野,你問我答 (日本工作/買樓/定居) (2)

1001 回覆
17 Like 9 Dislike
好的。請教各位大大
咁住Apartment使唔使加入町內會?
基本上唔洗 用你apartment啲公用設施就得
因為町內會係非強制性 如果你租嘅apartment租約上面寫要你交你可以同佢講唔加入
你夠料嘅淨係識講英文都請你,一係你報日本大學嘅英文Master再谷日文,讀專門其實係有啲浪費時間
咁都好D,即係一戶建先要入町內會
你當係 元朗十八鄉互助委員會 之類
得閒做下清潔運動 新年聚會

好處係 阿邊個個仔走失左容易發現到 周圍關係密切D 有同齡小朋友既話可以一齊玩之類

唔好處係 同你好熟咩喂 你企開D啦屌你老母 膠流麻撚煩
日本有英文master讀,唔使點要求日文能力

你有性趣就寫email比大學報名,以我所知要求唔算太高
其實驚唔驚又有大地震
311已經過左十年, 再之前既京版神已經過左2, 30年
應該大亞灣核電廠爆炸先
新樓抗震都幾勁
海嘯,山泥傾瀉可能威脅大啲
所以如果唔求大, 夠住就得, 係唔係其實住apartment好D?
如果初頭乜都唔熟
住 apartment 簡單啲
但揀住邊都好多野諗
嘈唔嘈,低窪地區之類
樓主有無揸車
想知養車要花幾錢左右
我揸緊㗎2017年A4
啱啱做完車檢2-30萬到
牌費一年4萬
星期六日先揸入5000油行到一個月到
自問唔係好錫緊車傷曬污糟都唔係好理
另外上高速個D用autopay會平好多
驚都冇用,做好防災準備就好了,其它隨機應變
我冇
之前先有日本專家講
2030-2045呢段期間係活躍期
會有9級以上大地震
比較大機會係南海海溝
死亡同經濟損失勁過311
十年後有機會見證
如果各位未死
巴打買入口車咁拾得
我打算買返國產車算
不過見到車價比起香港又唔算特別平
用黎放假去下公園或者short trip
Yes, 有生之年應該會嚟一次,週期性大地震冇skip既可能性
到時就睇下淺草觀音覺得我啲香油錢俾得夠唔夠
仲有富士山火山爆發
有冇巴打分享海外搵日本IT工流程同面試?
如果日文唔太好 係咪有得用英文面試?
海外揾日本IT 係咪好難? 對比人已在日本揾IT工

面試過程難唔難 要in幾多round?洗唔洗考Leetcode果d ? 係咪會難過香港in developer 位? 香港果d 真係請唔請1 round中約已知,面試都係吹下水 show下project咁
唔知日本果邊係咪都係咁in法 定玩歐美個隻in法 考Leetcode in 你幾5-6round 考幾多野 pass晒先有offer.

有冇人係自學/大學唔係CS grad 係香港land到日本IT工?
一般建議要幾多年經先好去apply日本IT工?

同埋CV果到有咩要注意 用英文定日文
洗唔洗跟番日本個隻format? 定用香港個隻搞點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞