係日本做左6年野,你問我答 (日本工作/買樓/定居) (2)

1001 回覆
17 Like 9 Dislike
2020-Jan 最後一次,多L謝共慘黨攬炒全世界
日本而家開左關免隔離,都重要等香港
same
有冇人有玩相機?
日本買鏡好似貴香港一大截
yen 跌左
連埋稅應該平過香港?
你in staff level唔會問呢啲啦
想問下有冇ching係響日本讀大學然後就職?
想問下在留資格變更果時需唔需要交「申請理由書」(本人not公司)
同埋「履歴書」應該填啲咩資料?
新卒冇工作經驗就話填學歷、バイト、もってる資格就夠?
而家依個年代外資Staff engineer 應該都要code test 吧(雖然唔關我事

不過In 傳統小小既日資就可能easy code test同吹水就得

操code 應該係依十年前左右開始有leetcode同多左好多人知點crack code interview入big tech(我估

我好多年前畢業果陣in big tech都有code test/whiteboarding 不過果陣未盛行leetcode唔識練
有冇人係日本做ui ux,想知發展如何?
因為big tech真係全世界夾埋好多人報,唔會有時間個個同你interview
所以就咁比個online code test做filtering,但實際上嗰啲test同工作內容未必有關
普通公司嘅code test應該係好簡單level
雖然唔係日本讀大學,但有睇過吓人地履歷書
新卒見人バイト通常係做過manager級先會寫
冇就就咁寫學歷同資格
記憶中理由書唔係必須,不過建議都係睇返入國管理局個page
想問下ching知唔知理由書大約要填啲咩?
apply呢間公司/職種既理由?
我自己冇寫到申請理由書,但請我嘅公司有寫雇用理由書
當時佢話唔係必須但有應該易批啲
記憶中內容大概係話因為programmer比較多英文document,而我係外國人識英文,大學又係讀computer所以適合呢個post
間間公司個range都闊過西隧
其實比到幾多
留名
想要有朝一日去日本做嘢,但係自己嗰行太專,應該好難搵日資公司
希望有機會可以從香港transfer過去或者搵外資
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞