係日本做左6年野,你問我答 (日本工作/買樓/定居) (2)

1001 回覆
17 Like 9 Dislike
HM保係咩嚟?
咁係咪應該一係買最新,一係買最舊?
冇話既,層樓fit自己,afford到,屋企成員大概confirm, 工作又穩定就值得買
心大心細唔知點好就慢慢租唔洗急
差唔多>呢個point 真係有盤數睇吓啲assumption 先講得埋
好多魔鬼在細節
啱呀自住價錢真係唔係最大考慮
住得安心最緊要
想教下巴打,我ugrad,如果黎日本讀咩科專門學校之後可以搵到公司幫我搞working visa呢?
ugrad唔使讀直接搵工都得,想讀就建議上master,搵工選擇比讀專門會多啲
間間唔同好難講,一間example好難代表,但rule of thumb, in a long run計埋資產價值,長住日本的話一生人嚟講,買比租平係其實冇咩論點, 不過唔似香港咁誇張,唔洗急咁解
專門學校唔太熟,睇下其它巴打有冇advice
唔講MANSION
日本買一戶建可以從0設計所有野
真真正正係出自業主雙手既家 屬於自己既家
唔係地產商掉個盤出黎買就算
可以話每幅牆 每度門都有感情 呢D唔單只係錢銀上既比較

當然對居住無要求 乾乾淨淨就算唔想煩既
咁租樓好 可以不停住新樓
人地間屋變到築30年果陣 你仲可以住新築淺築

仲有樣野係租樓多數集合住宅 隔音麻麻
開度門大聲D都驚嘈親人
養寵物又有限制 自己樓無呢樣煩惱 (不過煩第2樣, 町內會)
HOUSE MAKER
唔加入町內會,有咩問題?
又俾人撻左把遮
乜野係町內會?
區內嘅居民自發組織嘅小圈子
真係會唔比用垃圾站咩?我見Apartment都係大廈本身會有個收集點。
佢講緊一戶建,你唔係住嗰棟大廈當然唔用得嗰到個垃圾站
我估要睇吓可唔可以比你放屋企門口位做自己垃圾站/放附近垃圾站?
我見屋企附近嘅一戶建都係放自己門口就得
但係我日文連n5都冇都得?可以搵咩工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞