Figure 討論 (118)日元跌 舖頭開訂價錢唔見跌

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
Ok, 收到你撻訂的請求
個半月
期間我都比人jer到暈,以後唔賺呢d辛苦錢了,拎雪風呢小試牛刀就撞正代理搞合併同改運輸模式,有排亂,以後唔再做行貨,我自己遲唔緊要,最怕要同咁多心解釋返點解會遲,心諗佢遲我都唔想架
都唔知新代理乜撚野玩法黎

家陣存倉唔洗成本嫁咩
早兩日8卦過,係真係大陸陸路運輸成本問題,暫時唔可能再好似以前咁一有貨就運,要知道其實一款咸膠係好少人訂架喳全香港,量少既話過關成本太高,用過往模式運落呢會貴過搭飛機返呢,佢又唔可能突然起批價

所以佢寧願打爆一櫃先運
我公司成日要大陸廠出貨落黎香港, 都叫救命話要加運費
但另一方面淘佬點解仲可以做到十幾蚊盒運費落香港, 唔係好明
我都想知做淘寶集運班人係咩玩法,最多都係遲兩日到,但佢地都係普遍加得1蚊
佢應該係慳香港倉租, 大陸點都平過香港
同埋新代理宜家用船運, 隨時將d貨派曬去其他地方最後先派香港
用船要排隊上船, 聽幾間廠都話一般要兩個星期前BOOK 位排隊
所以好耐
為減少成本就算遲個幾月都要慳得一蚊得一蚊
開價就有咁貴得咁貴
隻艷姿陸到左港口都比人off load左
行貨都唔知要等到幾時咁搞9月可能都未有
代理真係濕鳩,前排台灣gsc代理先逼啲店家加價後尾比人屌到反皮先縮
你點解又會知隻膠比人off load
你代理到做
magicbullet 佢tweet到寫
依家行版又貴又慢
真心自己online訂好過
雖然運費都開始加價
但起碼唔洗呆等代理唔知幾時先派貨
心動不如行動
後悔入左膠坑 如果唔係因為要買膠 我銀行存款就唔會4年冇變過
迫加價?
太多膠要買
點樣逃過屋企人法眼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞