菲林機問答區10 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
Jer住我五點五點冇意思架喎
你解釋返咩M3搵食指頂住係咩意思未?
即係插住支50,做乜鳩要用食指轉90 135?
M3插支鏡落去自動轉框線SP仲要手動
咁都係優勝過M3
Z9係旁軸?
你諗清楚比較緊乜機先啦
講緊SP 同M3 你又spin 乜撚去Z9
咁你贏晒啦 睇中邊部機都實有過人之處架喎
食指轉90係要配合返MR meter
mr meter個測光範圍就正正係90個框
有時上咗mr meter想測光又真係會督去90望下

不過,測光錶係留俾弱者嘅
都冇人話Sp唔好
不過係唔明佢點樣同M3分庭抗禮到
佢又冇解釋喎,淨係話佢覺得Sp好用過M3
又叫人講返M3點好法先同會你討論
小學雞大戰咩
我而家贏你5分咁樣
佢覺得性能相當/超越 就係分庭抗禮
都冇諗過市場接唔接受
冇錯Nikon 堅持RF 多幾年真係可能連M3 嘅市場都食埋呀...不過佢係市場廣泛接受之前就轉左去造SLR 喇
咁留係RF 市場就真係得Leica
希望大家唔好玩爛
明明同佢理性分析唔理我
當年其實出咗兩萬幾部sp就完轉推簡化版s3
M3 1957年產量係三萬左右
咁開始轉研究單反係一個好決定
S mount 做唔到自動轉框線
個對焦輪同無限遠lock(可有可無又淨係對應50mm 鏡
個個lock係我最唔中意嘅地方
快唔到
磨皮
agree...
個lock 同個對焦輪真係冇乜用
方便換鏡同做精準小小嘅對焦
Leica inf lock都係為咗方便換鏡
因為部機個對焦系統on9所以先要喺機身加lock
Leica 係因為枝鏡太細所以有lock
慢慢嚟啦
Z9有493個autofocus point

M11仲要用緊手動慢慢對
對得嚟條女都走咗了 影條鐵咩

梗係z9好啲
有冇人有睇smarter everyday參觀kodak
https://youtu.be/cAAJUHwh9F4
睇過另一段鬼佬去ilford廠
https://youtu.be/vIWpWyrgXjA
嘩hkcamera沖黑白未fix就開罐影相po ig story
買多咗支smc takumar 50 1.4加個轉接環俾f1用
m42我都有2枝東蔡 有時都插落f1用
轉接環係咪是但淘就得
驚做得差對唔到無限遠
我嗰隻都係hk買 都對到無限 淘仔我諗應該都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞