菲林機問答區10 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
係襟用但唔啱新手用
唔通又傻瓜機咩
平平地買部電子SLR囉,又有AF,又有a mode測光
都係機械SLR 好
最多有個A mode
如果又係全自動嘅話難有進步
所以問題就係,點先為之岩新手用?
要學到曝光三角同對焦
所以一定要全手動都方便操控嘅機

AF 機除左F501 同F4 之外
set 個光圈快門都要撳撳下
M mode 唔方便 撳多幾野都冇心機學
所以AF 機基本上唔適合新手用

FE/F3 之類嘅機可以係M mode 同A mode 之間快速切換 而且用M mode 嗰陣set 光圈快門對焦都有感覺過撳撳下 用A mode 又可以觀察到光圈同快門嘅互動
所以呢類機先係真正識合新手

傻瓜機除左練手指力度半按全按之外學唔到其他野

即係新手學車 都係買架AE110 唔係買架碰碰車
夠用一定
有測光機械機
識睇佢個測光
對焦
影得
咁其實SRT101咪啱
又唔算易壞
就算唔識曝光
跟住個測光玩都起碼影到
如果駕馭到SRT101 嘅話都已經脫離新手行列喇
識用SRT 用返傻瓜 就識預測到影出黎會係點嘅
所以並唔係乜撚野不確定性
事前理解曝光原理 同埋玩下個手動對焦
完全明白之後先入菲林影
分分鐘真係頭一兩筒已經識用
咁仲有Canon EOS個堆AF機既
不過個樣好大牛龜唔夠文青就真
肯學買咩都無所謂
唔肯學買咩都無意思
拎卷cinestill 800 120 去沖個時鋪頭幫我沖左成黑白(我都係第一次知彩色卷可以用黑白藥水直接沖成黑白)
好心痛
而家對新手要求咁低
以前呢部都係推人用新手機
Like OM FM K1000個啲

學你講
打兩筒有人講下shutter apreture關係
真係兩筒就離開新手村
係可以
不過都幾奇怪
黑白應該大多手沖
咁即係一開始就可能睇錯放咗落黑袋
佢話因為120 唔好似35mm 咁有齒孔info 又唔會摸得出黑白/彩色片既分別, 所以落單個時寫成咩就沖咩(店員哥哥冇詳細問, 我又冇詳細check就直接寫左B&W 400)

自己衰...冇仔細check 單, 今次沖個量又大....(下次企死係counter check 完先走)
未影過cinestill
其實佢有咩咁神可以賣到咁貴?
好重粒粒...我覺得比普通黑白卷差
今次人像片就唔share 啦 (所以更心痛 我第一次120 人像片啊)

Btw rb67 影人像真係好痛苦, 好易out focus....
下次都係去返CFP 算...自己寫點心紙, 寫錯左都係自己衰...人地寫錯真係仇都冇得報
Cfp 還好 夠平不過就遠啲同有時送多幾條毛
依派去開個間我覺得quality 係香港係top, 沖左幾次都好滿意
但係個格局就好似不停催你快d下位咁, 所以我先冇double check 單就閃

其實價錢都唔係好太擔心, 依家影菲林都唔係平得去邊, 今次個batch 加加埋埋可能洗左過千(底片+曬)
因為佢第一間做賣洗咗石墨電影菲林
135都係洗出嚟先見到info嘅啫
冇計
唔能話唔好彩
靠摸都未必摸得出 咁多菲林咁多唔同片基 要平時細心feel下
Rb67 還好啦
新啲個啲有個focus lock
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞