菲林機問答區10 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
想scan120 plustek 個部貴到夠買多部digital
中咗rollei毒
我都系!

哇屌hy6 mod 2識玩
有冇搵埋官方改digital back adapter上Phase One啲IQ背?
買唔起iq背 萬幾蚊入咗個leaf背
Leaf邊隻?
AFi-5/7 or AFi-II 7嘅話起碼都係48x36
Afi ii7, 個數碼背中平過6060菲林背
仲*
Afi II 7都好,好似都係Kodak塊CCD
佢10隻56x36好異端
本身就係studio機,啲人個個上digita back菲林背冇乜市最後二手都平唔到好多
嗰陣leaf野心好大 想幫hy6做到個真正嘅6x6數碼背, 因為6x6換返數碼背等於56x56, 所以就整咗一邊56x36出嚟, 但最後都俾phase one收咗皮 其實對比返同期ge數碼背 leaf係好過phase one嘅p系列, 個mon清啲, 又係用kodak塊神枱ccd, 仲可以內旋轉塊sensor唔洗拆出嚟轉好方便。ii-7/p45之後都係dalsa 嘅ccd, 未試過就唔知了, 不過就有真645 censor size
建議巴打去試下拎部hy6上手 包你一試難忘 照相館昌哥有部leaf afi, leaf afi同hy6一模一樣, 只係換咗leaf個名落去
唔怪得係56x36,成日覺得佢好似Leica S一樣無端端唔跟大隊略異端

其實係,我記得Leaf有隻Aptus好似係可以用支筆做touch screen,Phase One個操控要去到IQ1先算friendly
哈要去到H6D同依家隻CFV-50c先有touch mon

塊旋轉sensor對哈/hy6係極度friendly,我到依家都唔明哈自己啲CF背點解冇得插直倒

但Phase One仲有C1,同低耗電技術兼sensor+,呢三樣嘢已經贏咗,尤其是C1做tethering去到依家都係最好用

Kodak CCD機嘅話哈H4D-50/H5D-50(唔係50c)都仲係Kodak CCD,而且有HNCS加持可以諗下
我係日本上唔到,早排昌哥有個好平嘅哈蘇H Film Back都係叫frd幫手買

其實當初睇Sails Chong講hy6已經覺得好正,嗰陣唔夠錢最後上咗6008i,但都已經一試難忘,尤其是個測光真係好準

就係菲林太貴最後連Schneider 50/80/180一齊放曬轉咗上H5D-40
hy6真係有生之年都想收返黎
中幅呢講呢部真係最好, 首先有af, 然後645 66 數碼全部可以用, 仲有晒zesis同schneider兩隻最正嘅德國鏡揀, 手感一流, 夫復可求, 係個價有啲貴又唔跌落嚟
嘩屌
果然係黑店遊樂場,黑店到放飛自我

懷疑想奶共,又想食埋人血饅頭

有冇師兄知呢張係咩事

點解FE2 連50mm F1.4咁都可以賣到$5k真係好過去打劫

最後嘅最後,佢係咪犯國安法
因為digital back跟錯大隊,搵咗Leaf,當初搵Phase One搞數碼都未至於咁

1:10係我唯一見過studio job有用,都已經講緊係08年左右嘅Annie Leibovitz
https://youtu.be/1jD4ptW4Sn8
本身部機冇乜人識 Even外國都少人用 可能個樣唔討好 加上價錢貴 加上mod1係08年出, 嗰陣已經咗開始數碼年代

但13年照出mod2 係一部到今時今日仲有生產同官方維修嘅rollei機
唔笑冰塊了
見到佢買左部m5羨慕
佢個樣真係同6008一樣唔係咁討好,mod 1好似仲會有甩漆問題

依家官方可以改digital adapter上到Phase One背,都有返少少吸引力,呢部Rollei真係好有愛先會入

btw,巴打連Apo-Symmar 90/4都有,呢支係菲林同sigital back上面嘅表現係點?
呢支90唔係我㗎 係得相入面個body係我 嗰陣個seller用佢支90試機俾我睇, 我暫時得個digital back同個body, 未買鏡
大光圈定焦人像鏡差唔多係要咁貴
影出嚟人靚咗皮膚柔咗
緊貼時事
廢事你班窮撚批鬥
唔po上嚟曬命了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞