菲林機問答區10 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
SSP mega 平好多develop only
睇返佢c41 powder set對溫度要求都幾鬆
我記得以前沖好似要攞到好準確
老了
想問下有無邊度買菲林平?fujifilm 400 premium周街都百幾蚊筒,搞唔掂
Carousell
有啲係auto 快門用測光app都無用
Bid左部Minolta hi matic e返黎我都等緊影完第一筒睇下準唔準
某連鎖哂相店,我見到xtra 400賣$90
買ricoh 500系列
要平就用iPhone啦
死傻鳩
菲林唔係窮撚玩意囉

官方都賣緊呢個價
你想要幾平?
執我口水尾嘅
你講得啱
我試過抬部sinar x1 出街,重到想死
呢啲真係自殘嚟
揸埋車都唔掂
已經拉車仔,機連腳加支150都成5kg, 最後轉部飯盒機,一個斜咩袋攪掂,成世界舒服曬
以前拎graflex加埋枝大光圈鏡
再拎埋片匣 即影背個啲都拎到傻
換咗拎intrepid 一個背囊加toto bag就出街
所以Hi Matic E呢d純電子機真係唔值買
佢連光圈快門都唔講你知,d機又容易老化無咁敏感
都唔知要炒幾多筒你先test到要補幾多級EV
四舊水算啦,真係爭好遠咪放喺度裝飾
做紙鎮算啦,當你炒幾筒已經係番到
唔知佢D野得唔得, 見有自己沖既朋友都係買返其他藥唔會買cinestill 但見佢支棒幾吸引
想要枝棒不如買返慢煮棒或者魚缸恒溫
但其實咁搞法都係比人出去機沖仲平仲穩定
但又好鍾意個外形,我比兩筒機會佢太大獲就算
我自己沖個d朋友就係同我講出去比人沖唔知佢地d藥水會唔會用太盡搞到出黎張相grain size太大, 影響張相d畫質
佢比我睇我又唔識分係scan問題定係藥水問題, 但佢個statement又好似好有道理
係真係靚仔仲有1000快門
唔明點解佢唔show光圈快門
M4P本身都冇測光
梗係要用app啦

我既意思係用app夠做,唔洗再買外置測光錶
用眼都夠做,唔洗用app
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞