菲林機問答區10 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
普通又平鏡
應該都係50/2 28/3.5 35/2.5E
要搵ai 鏡
通常應該比較平
我地老實就咁答姐

如果佢去到舖頭咁問
就實係sell 佢啲"名廠"鏡頭, xx 牌子都係同廠咁
又或者貴幾舊sell 佢支濕鳩35-70/3.3-4.5
再唔係就介紹啲勁長zoom 比佢, 夠晒普通

所以一定要佢講清楚支鏡想點用
再答佢
就係怕佢已經去咗舖頭搵普通鏡頭
講定有咩搵

成日係街都見啲文青單反搭枝zoom就知咩料
不過又唔係支支zoom 都伏
35-70/3.5 又ok 架喎 不過大支唔方便就真
當然啦
可惜出面大多都係比人伏

想買Leica R 35-70
用645我覺得反而用zoom幾好
想請教各位ching,
想入手部fully mechanical slr, 睇緊 k1000 同 srt 決定唔到,
除咗鏡頭lineup有冇其他因素要留意
如果有其他穩陣襟用手動快門單反都想請教
thanks
咁即係其實平少少買部二代好似仲好
K1000 應該貴過SRT
SRT 實淨過K1000 不過大部分K1000 係荃灣製造

唔嫌重最襟就實係Nikomat FTn FT2 FT3
都係睇你想要咩功能特色
你揀兩部都唔差
我用SRT 202 /101
正正常常冇咩特別

其他手動機有啲有得換finder,focusing screen,dateback, winder個啲功能睇你會唔會用到
分別唔大
三代個名嚮過二代
最緊要check 個測光/A mode 正常

同埋無論三袋二代都好
估計買左返黎都要去抹下viewfinder
好似仲有多咗hot shoe and higher asa setting
無知一問 viewfinder 嘅黃斑係咪都救得返?
如果甩coating只能換零件
咁前前後後要部可用嘅ql17都幾貴下
好奇一問,講起Nikomat ,意思係仲襟過F2之類?
咪一千左右
一開始搵部功能正常嘅
應該系F2
nikomat 真係偏重
應該用唔著好多功能 可能諗番嗰兩部
反而想知香港易搵邊款mount嘅鏡
我覺得會係差唔多
Nikomat 個優勢係結構簡單同金屬快門
應該pk mount多啲選擇香港
日本yahoo買相機有冇伏 我見好似平啲
有咩要留意?
中伏冇仇報,自己衡量
想問下有冇咩35mm傻瓜機推薦
筆直應該3000左右

如果係高階都可以講下等我入wishlist

同埋大家去開邊度買菲林機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞