搬完屋後隻狗好焦慮

280 回覆
522 Like 34 Dislike
唔知有冇科學啲既解釋
佢個勢/氣場 夠勁
食得住隻狗 唔洗真係打佢
眼望+手指+殊+獵犬步法
已經可以控制到隻狗當佢係大佬
https://m.tb.cn/h.fswm41q?tk=VCqx2PxcdHX
俾人吊我都要推薦俾你幾好用 又唔覺眼
利申 未買過呢間 但我估間間都咁上下
你當類似巨型mon貼+包書膠質地
又幾有效
你用發泡膠
佢抓嘅時候發出啲聲會造成滋擾(對你隻狗同鄰居都係),calm down唔到你隻狗,仲會跌好多碎出黎

你不如試下我上面條link條隻 貼多幾層仲好
無撚用 唔好嘥錢 睇YouTube 已夠做
利申 中過伏
我都有用
不過係Amazon買
用咗點刮都唔花
我用一層都已經ok
望落唔覺眼 個料夠滑 狗仔刮應該唔痛同唔”kick”指甲
成堆人變咗兩個人,係咁抓門,咁可能你2個都唔係你隻狗最鍾意嗰個人
俾人領養啦咁難養 養黎激心激肺 養唔熟
去金魚街揀過隻啦 大把品種
睇死樓主都未拜四角架啦
你係咪入屋冇拜四角
可以試下出去5分鐘,入屋
慢慢加上去,比佢知道原來人走左係會返黎。
出入屋可以比零食(有好有壞)link 左出入個門口=有好事發生。
唔會有教唔到既狗
加油
上面班迷信撚好撚on9
有一日唔小心喺隻狗面前大力由梳化dum 咗隻husky 狗公仔落地
之後我隻狗唔俾我再掂隻husky
一行近就開始吠同埋咬
我記得Eric 有個case 係隻狗成日跟出跟入 連去廁所都要俾佢望到
跟住個主人返工又係分離焦慮瘋狂咬野

印像中Eric 解決方法係
1. 唔俾隻狗瘋狂跟尾狗,即係你講果個方法,令佢獨立
2. 揾欄係屋內建立一個comfort zone,佢D 玩具、佢訓開既cusion 係入邊,安排佢一隻狗係入邊休息,咁當主人出咗門,隻狗因為不安,自然會走入佢認為既comfort zone 就較少去咬其他野
試下 隔住道門去train
由係門出面叫佢stay到半分鐘 到佢做得好就慢慢增加訓練時間
當然stay 到就俾treat 佢
無籠住嘅狗係好易有分離焦慮
你仲要慣咗同佢一齊瞓
佢根本無自己嘅竇
你一唔喺到畀佢痴住 佢梗係驚啦
所以點都要畀返個籠佢等佢有自己嘅竇搵返安全感
再逐步教佢
夠竟樓主係咪假膠
咁多人叫你訓練隻狗你唔去做 上面有條片都講咗要習慣唔係一反屋企就理佢,要當佢無道,訓練佢聽指領
鬼?
我隻狗出哂門佢就自己入去由細跟到大嘅出街袋訓教
返到黎就開心到發癲
佢嫌你新屋太細
本身住2100呎而家一半都冇
狗狗轉咗新環境都有機會突然有分離焦慮症 有時間嘅話可以試吓離開佢5分鐘返嚟比零食佢食
跟住又離開10分鐘又返嚟又比零食佢食
離開嘅時間慢慢越嚟越長每次返嚟都俾零食佢食 等佢覺得你唔會走咗去同埋佢自己一個都唔會驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞