搬完屋後隻狗好焦慮

280 回覆
522 Like 34 Dislike

連Cesar都話佢勁,你話勁唔勁
隻狗幫手供樓?
現實啲啦屌
雖然係同一條繩/鎖,但空間環境轉變,此繩不同彼繩,你所講既出街又用繩已經同屋企用鎖鎖住係唔同邏輯,你引用時係犯左邏輯問題。
又,我所講既你係屋企都鎖住隻狗,就係根本性自由剝奪,係佢/你認為最安全全自在既家,都畀人鎖住,咁就係你身為「主人」對佢既虐待。而出街用繩牽引佢係當為其他人同自己隻狗既保障,因為你未必有自信控制到佢既行為,而佢既行為有可能為社會上其他人帶來影響。當然,你亦都有權利出街唔用繩,咁你就要負上呢個行為帶黎既責任。
最後,你引用錯情景,又無邏輯,麻煩睇多啲書,多啲思考。
咁如果你每日都去同一個狗公園玩
而個狗公園無人既時候
咁你上繩就點睇呀
你睇咁多書咁多思考
快啲答啦
帶佢跑步
放電
任何焦慮性行為問題都可以通過放電解決
同佢行山再去彭福
番到屋企包佢乖到不得了
狗狗:你間屋有鬼呀,成日留低我一個
佢分離焦慮
同你好驚某啲嘢係一樣
假設你驚曱甴 我將你放喺全部都係曱甴嘅房十個鐘
你都會好焦慮

有人話由得佢咁樣 過多排無事
依種係「洪水法」(flooding)
有啲case可能好似work
但其實係驚到成隻狗shut down左
更多case係更加焦慮 反應更大

樓上有啲人講得啱 係要慢慢由好短時間同好短距離做起
達到減敏嘅效果
但強烈建議你搵trainer
你預800-1200蚊 一堂左右
好多好細微嘅操作係要專業嘅人教你
係唔平嘅 但及早解決啦

搵個正向trainer啦
佢需要人幫佢
唔係打佢鬧鳩佢搵繩chok佢shu佢
咁只會令佢更焦慮
不過唔幫人賣廣告喇

自己睇下spca有人意見啦
同埋睇下片了解多啲啦
https://youtu.be/loYeGknhg44
試下扮出去,等10分鐘再翻去
不停試,每次加多少少時間
但頭幾次翻去既時候攬下佢,抱下佢
之後就唔好,翻去既時候純粹佢個名就算唔好俾佢覺得,你一翻黎就攬又抱
再唔係買個即時cam,當你地唔係屋企就用app叫下佢
有cam ,有叫佢
佢聽到我把聲仲緊張咁周圍搵我
好快就返去繼續抓
主要係,要由短時間出入,慢慢拉長個時間先,
零食係額外獎勵,可令佢聯想你出入門都係件好事嚟,
我隻狗當年搬新屋都係咁,
第一日佢驚到我哋一打開門,
就就即刻向窗個方向硬晒軚咁手軟腳軟想爬窗走,
雖然一路有另轉面望過嚟,但驚到認唔到我哋,
我都唔敢走埋去抱佢,要係原地企係度叫咗佢個名幾聲,
佢先突然醒一醒認得返我哋
宜家佢一知我哋要出門口就好開心咁送我哋出去,
有陣時著埋襪但係有嘢唔記得/拖耐咗唔出門口住,
佢會吠我哋叫我哋快啲出門口攞嘢俾佢食
你試下由房門開始先
同埋,唔好成日望佢,關注佢
要訓練到佢,係要你叫先會埋黎
唔好望佢,關房門 or 廁所門
佢做咩都唔好理佢
直至佢靜落黎,先出去讚佢同賞佢
一日做 n 次,好快會有改善
利申,我隻狗之前都係咁
而家變到佢有佢訓 我有我出街打機
https://www.instagram.com/p/CPV1VWeBTMS/?igshid=YzAyZWRlMzg=

可以參考下呢篇幫狗狗克服分離焦慮
同埋,唔好比飯佢食先
要你出門口時先比
再將啲糧放入啲玩具到
要難啲先比佢拎到既
咁樣慢慢,佢就會知
你出門口=有飯食+有野玩
又可以消耗佢精力
試下cbd 好有用
你仲見唔見到
要搵eric ko!
有無推介
唔知邊隻好
莫講話狗
人都會
仲要紮個馬
我嗰隻都會
你閂袋佢會扮咬你
因為佢係門口位叫,我部cam係廳入面狗床個位,
每次噴就走返入黎食,分散左注意力。
食完再巡過屋,見無人望望下個門口又叫過,咁
咁唔通食咗隻狗?屋企人嚟架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞