搬完屋後隻狗好焦慮

280 回覆
522 Like 34 Dislike
試下咁 未洗嘅衫
買adaptil 噴霧或者diffuser
類似狗媽媽嘅費洛蒙,可以令到狗9安心啲
樓主,我明白你嘅擔心
但真係需要好多時間,最好轉換一下mindset
只有接納佢嘅焦慮
你個人先會唔焦慮,明白嘛?

我自己都有養狗,之前出現過啲問題
令到我好撚大壓力日日返工都mon住屋企個cam
基本上呢種情緒係侵蝕咗生活
狗都會feel到你呢個狀態

唔係唔解決,但當務之急係take care好情緒先
佢嘅焦慮都唔係一時三刻可以解決到
習慣左就冇事
但呢段時間記得收工 最好即刻歸家
唔好留低佢自己一個係屋企太長時間
你隻狗咩品種?有啲廚子整狗肉幾香口,唔知點整先好味
係!
一定係!
本身都block咗佢 樓主唔洗理佢
我都有毛孩
我明你想幫但唔知點好嗰種感覺
望住佢驚 心都la埋

希望佢快啲信任新屋企唔再驚驚喇
上youtube睇eric ko啲片 佢好似有教過點搞
樓主,隻隻狗唔一樣,我淨係分享下我當時點做。
我隻唐狗4個月,分離焦慮,都係用離開一陣就返黎呢招,不過只係離開一秒,即刻開門獎佢。之後慢慢加到五秒,十秒。跟住又用埋教佢定係一個位果招,一開始離太遠好難既,試下近近地,望到門口既位置先,佢定左stay係度,行去門口,行兩步佢無起身,就返轉頭獎佢,之後又加遠距離。
不過教狗無一話一個方法一定work,要觀察佢多啲。
如果真係要返工,困籠或圍欄都係好辦法,但籠或圍欄既戈門一開始唔好關
以前睇過啲近似既片 笑撚到仆街

仲要每次treat佢要口頭讚佢good boi
狗狗識聽不過真係要比耐性train
唔係一日嘅事
會唔會帶佢返去村屋長住
又有屋企人仲點都有工人姐姐陪
三層任佢玩好似開心好多
有咩問題隻狗又唔係你
人地教狗又要你理?
唔識就要打到佢識
打完唔聽就再大力啲!!!
分離焦慮都係靠你地不停出入間屋去改變
即係初初離開5分鐘, 慢慢變10分鐘, 慢慢變20分鐘
「一陣」 應該係由秒開始計再慢慢加長
你諗下佢過咗嗰個恐懼嘅臨界點之後 忍唔住開始抓 你仲要上去打鳩隻公仔嚇佢

你係要佢唔好再因為驚而抓
唔係因為驚而唔抓
認真 有無拜四角

新屋你唔知咩氣場,有啲咩喺度,點都一定要拜四角,自己整都得㗎,google有教學,當然都要俾時間狗狗適應,但係處理其他因素都好重要
日本啲人都係咁教
係咪屋內有其他朋友
細咁多....人都會癲,何況狗
無圖
係咪見到其他野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞