搬完屋後隻狗好焦慮

280 回覆
522 Like 34 Dislike
你有冇啲舊床單,屋企人著開嘅衫
可能有返屋企人嘅味會冇咁驚
你算好好 好多人唔係咁諗
當隻狗係物件
樓主咁都未放棄隻狗
應該都係好人 如果教多一排
都未習慣到 不如放手比狗狗揀啦
佢應該唔愛工人姐姐
因為以前除左lunch 係工人餵
玩同去街都係我地兩個帶佢
仲有佢隻眼有事,早晚都要滴眼藥水
如果唔係會乾到盲
成世都要滴,唔放心比屋企人搞
樓主可以skip曬d乜春冇拜四角個d
不嬲轉新環境d寵物係會敏感d
仲要你個隻係領養返黎有過流浪既背景
不如直接請個寵物行為訓練師上門
無謂係度累鬥累影響自己日常生活
如果真係搞唔店我會請
但都怕請到個教唔掂
我諗都要狗夾人 人夾狗
點解唔移民?
我隻7歲仔之前都係,由細到屋企人一齊生活。
我結婚之後跟我搬左出黎。頭兩星期有人係屋企就無野,
一唔見人就狼叫.....叫足幾個鐘
佢本身係隻一年都冇吠一次既狗黎,所以肯定係分離焦慮。
見佢好慘有諗過帶佢返娘家就算,好彩之後帶多左佢落街,
晚晚同佢講野,讚佢幫我看屋好叻(雖然唔知聽唔聽得明),
放多部可以噴零食既cam,一叫(部機有notice)就噴塞住佢把口
大概幾星期後就習慣左
狗狗圖呢
佢為食嗎?
有啲cam可以射零食出嚟嘅,
先係屋企佢佢習慣&知道個cam 有嘢食攞,
然後出門口前俾少少零食,
關咗大門後行到lift口企定之後(大約5-10秒)用cam 射零食一次>等多1分鐘>行返去開門入屋>俾零食
五至十分鐘之後再loop>出門口>lift口企定>射零食>返屋企>俾零食
Loop多幾次之後,慢慢加長出門口嘅時間,
(我自己果隻超cheap所以我都係cut到啲零食比較細粒,咁樣食多幾次都唔怕佢肥,你自己因一因)
希望幫到你
有精神病快啲睇下醫生。入到院,啲人都係咁鎖住你,你覺得無問題就得
咁你出街又上繩
自相矛盾
用你個套咪啫係踢你返清朝遊街示眾
佢會食零食又唔係真係好為食
以前走左隻狗就真係為食
佢係一隻細膽又懶既狗
唔想自爆
諗緊買個籠,但真心個廳唔大
放完傢俬已經無咩位
放埋個籠應該無位行
不停扮出門 試下?
啲狗仔真係好搞笑
佢個樣驚到
冇人嘅時候困籠 籠入面放d物件有佢熟悉嘅味 搵布冚住遮一遮光
有需要就買少少supplement食

都係普遍幫佢渡過分離焦慮嘅做法
屋企冇人試下開收音機俾佢聽吖!(非玩膠)
以前獸醫教,話屋企keep住有人聲,對分離焦慮有作用
籠養一排
再買隔音綿先?
你個隻似係保鮮紙?
正常for 貓狗刮門嘅,應該靚仔啲厚啲
一叫就噴零食根據古典制約原則,隻狗會學習到吠=正面行為?
定佢驚噴零食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞