兩女學生墮斃 聖保祿中學:已啟動危機處理小組

407 回覆
15 Like 199 Dislike
有心還有心
唔識處理某啲case膠起上嚟又係會最簡單直接報狗/見家長
家長有用唔洗搵社工啦
驪歌高唱,臨別依依,不少中六生在告別校園時總會與同學、師長拍照留念。但位於跑馬地的著名女校聖保祿中學應屆畢業生卻在昨日(2月28日)最後上課日,放學後被校方阻撓拍攝紀念,在校門外拍照,更有人以阻街為由報警。有應屆畢業生向《香港01》表示,事件導火線是源於她們的成績不及往年的學姐,品行也不討老師歡心,同學不是老師心中的「乖乖女」,但在畢業當日仍送上心意卡及禮物,以表心意,並希望與老師在班房中合照留念,可惜被訓導主任趕走。有同學形容經過事件後已心碎,甚至對學校改觀。校方指,校長正了解事件,警方確認當時有人報警投訴阻街。

同一間
社工

社工再次證明比大家睇佢哋幾咁冇用
又喺度ff 啲教師社工迫害
民智倒退到仆街
可要像梁祝 那樣愛
點解要"檢走背囊、摺櫈、雨傘等物品"
大家都知既都係果D...同老師...同學..家長傾下計開導
仲有D前期工作SOP就係通知好多上層既人例如校監教育局
你中二未識打飛機?
好多中學雞

連危機處理小組都唔知係咩
如果真係les既話希望佢哋喺第二個世界可以名正言順咁相愛 到底間學校要幾痴線先會迫到中二既女仔跳樓
女校根本唔鼓勵拍拖, 唔想影響學業, 同Les無關, 唔好下下左膠發作
所以你為歧視都係咁話
同性某種程度其實係精神病黎
男女校都係 校外拖手要見訓導見家長
校方亦證實恢復面授課堂後,涉事兩名學生的家長曾向校方求助,校方亦與家長溝通,學校社工亦跟進事件,惟事件已交由警方調查,校方不便透露詳情。

by hk01
佢哋睇到
老師同社工仲試過啊
不過係介入手法出錯
關工友咩事?
喺學校跳死鬼埋都試過啦

隻隻五毛都話4千幾個教師只係轉咗工
邊度有咁多空缺 俾班教師 轉嚟轉去?
你估做開五毛, 隨時轉行做掃街洗廁所 甚至做鴨

下世記得搵以下啲世界轉世啦

鳩噏唔洗本 怪左先
收皮啦 繼續考aco啦
以香港學校同家長咁保守 可能硬拆佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞