26 電單車討論區[116]

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
置頂post未完成,請接龍

Q: 想學電單車, 邊間好?
A: 關於學車問題, 請移玉步至隔離post 「考緊26?你問我答!」

Q: 新牌買咩車好?
A: 請參考

https://www.youtube.com/watch?v=VFszC8jutcs&list=PLfxONAWHqrehSVzgiONfbl5GOCQc40V2N&index=3

Q:邊到買車好?
A: 二手: 28car, facebook marketplace
新車視乎牌子: (紅色係總代理, 其他係分銷商, 以下為大路牌子)
Honda: 燦基 (旺角), 恆基 (銅鑼灣), JMCA (土瓜灣)
Yamaha: 萬里達 (太子), 銀星 (深水埗), JMCA (土瓜灣)
Kawasaki: 泰力 (北角), 翔利 (土瓜灣), JMCA (土瓜灣)
Suzuki: 鈴木科研 (觀塘), 文偉 (堅尼地城)
Ducati: Ducati Hong Kong (新蒲崗)
KTM: KTM Hong Kong (新蒲崗)
SYM (三陽): 奧士 (大角咀)
Vespa: Motoplex (土瓜灣)

水貨車: DS MOTO (大角咀)

Q: 學車買咩頭盔好?
A: 睇$做人 大路鋪頭有
土瓜灣: 車迷 油麻地: 頭盔 元朗/深水埗: 預瘋 九龍城:熊興(Arai代理) 花墟:加利(Shoei代理)

Q: 電單車(26)有咩種類?
A: 同46一樣, 有分棍波同自動波, 外型大致上可分為:

啡鈴(sport bike): 棍波為主, 模仿真實賽車的外型, 坐姿偏高, 騎姿會比較趴, 因為有流線型
外殼(fairing)包裹故俗稱啡鈴

街車(naked bike): 棍波為主(亦有少量自動波款), 坐姿比啡鈴舒適, 適合於市區使用, 因為無外殼所以英文會叫naked bike

巡航車(cruiser): 棍波為主, 特點係腳踏偏前, 坐姿舒適且坐高低, 適合長時間駕駛

綿羊(scooter): 自動波為主, 亦細分有龍骨同平地台(無龍骨), 坐姿舒適且靈活, 另外有大容量貯物空間, 適合於市區使用

爬雞(dual-sport/off-road): 棍波為主, 車身輕而且坐高較高, 主力用於非鋪裝路面(爛路/越野)

留名
可以用以此回覆開新主題
hello 想請問下師兄們 死氣喉應該點樣清潔回復呤立立銀色? (依家變咗銅色,近睇有d黑黑地既污跡)

另外近尾段貼紙有2邊角開始甩(痴塵唔再黏), 有無方法還原定直接撕走佢?

又係新浪潭,今次係ninja, 架車撞咗仲滑行80米
P牌仔想知停紅綠燈果陣入左空波
但有時入唔返一波係咪正常
要踢好多下or 比小小油
唔知係咪架架車都係咁 我新車03
睇相似er6f
應該正常
推前/後少少部車就入到
我r3新車都係咁
19歲
會唔會係本人
頂多啱啱p牌 分分鐘學都未甩 唉…
前日諗住四圍尻遊,未去過新娘譚>鹿頸諗住去下,但搵下搵下路搵到條浩和街出黎,所以先無去新娘譚去左浩和街
好撚恐怖
夜晚新娘潭好似成日出事
有冇爭咁遠
鋼絲棉加省銅膏
https://youtu.be/BrFG4oB4TYM
係,夜晚去嘅話一定要搵fd陪,唔好自己一個人去
夜闌人靜車又少,駕駛者見到條路無車又會踩快d,無左日頭駕駛果種自律性。
加上如果要追前車就重大撚獲,你要追就一定會出多d油直路去追,入灣收油收少左,出灣開油開多左早左,又會嘗試更大傾角。導致下一個灣多數都因為想追前車所以遲左落brake,但又無諗之前早左開油高速左,咁多數最後都會波勾。

好彩就派撚左出去,成日傷哂
唔好似就用生命值去迎接對頭車或者炒埋山度
RIP小心駕駛啊大家
咁前果排落大雨,成個月無出車,咪想四圍去下睇下平時d車既出車路線/影相熱點呀咁囉

加上本人港島撚,多數出車都係返港島兜下圈。所以見好天諗住出遠d四圍渣下。

原本東隧入觀塘去龍翔道睇下係咪傳說中嘅爛路,特登唔行西隧行遠d四為睇下,點知兜錯晒路,唔知點解入左大角咀
之後好彩搵到路上西九龍走廊
新娘譚真係好恐怖
我記得13年同15年奪命交通意外都係一架紅色既露筍,同一樣係10月炒車

利申:2014年係無奪命交通意外,所以可以叫連續兩單奪命交通意外都係同一款車同顏色同一個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞