Leveraged ETF 討論區 (39)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
1970年以來美股頭五大 MDD:

1. 08 次按
2. 00 科網
3. 87 black monday
4. 20 武肺

5. 22 ……唔知跌乜鳩
應該係俄烏+支那封城+加息+通脹

不過都係週供㗎啦

TMF
qt 打仗 通漲 你當哂透明?
做咩係都要砌啲理由落去
有邊年無仗打?qt第一次做?通漲第一年發生?
今次好似已經可以入頭3
15年開始加息 17年開始QT 個市都捱到18年先閪冧
今次只係加咗3口,QT仲未開波,仲跌得急過18年
跟住你又話18年邊關事呀,打仗呀,貿易戰!
所以我先話做乜次次要砌啲理由落去

btw 上星期三KC都罕有地回應觀眾,講過下坊間啲陰謀論
唔通攬炒之霸係美國而唔係中國加速師
係啊
所以我就係想話今次財演諗到個似樣d既主題未

C浪:A浪≧1:1目標已達成、鎚頭、RSI好似想背馳,希望有波似樣啲嘅反彈

PE接近愈趨合理水平

Yield Curve未預視出會經濟衰退
YTD蝕左40%
咁應該要坐返4,5年
坐四年升十陪都抵喇
如果鮑sir今次可以玩到通脹放緩 經濟又唔爆煲 真係好屈
呢啲野唔係我地諗得明,有咩危機美國佬會搞掂,美帝緊張過你,信自己不如信美帝金融霸權
其實咁做法好走鋼綫喎
如果通脹預期失控嘅會有咩後果

既然佢冇辦法改善到Supply
但印多咗嘅錢谷多咗嘅Demand 都要做嘢㗎,唔係得個拖字
𠵱家佢要係壓Demand同保經濟取得平衡,如果佢咁都過到骨就真係屈機

KC係咁炳佢𠵱啲嘢冇可能拖到急到瀨先做嘢

亦都有坊間流傳話
拖通脹急加息去引爆非美國家啲美元債
TLT仲係下跌通道
未突破
TMF唔gel得耐
"日本消費者價格在逾13年的時間裡首次以超過2%的速度上漲,這表明就連全球最能抵禦通脹的地區也正受到能源和原材料成本上升的衝擊。"

日本央行係度玩火 大部分國家加息
佢仲係度QE
當輸入性通脹急升
到時停QE 都救唔切火
<=日本央行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞