Leveraged ETF 討論區 (39)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
因為佢當初講到個系統點有用,同有咩signal係大跌市個陣會可以點入市同持有
點知佢又好快清倉

今次教訓就係入場前要控制好用幾錢買,同埋呢啲錢有無其他用途,唔好用左唔應該用嘅錢然後係到望天打掛想佢快啲升返比你走
佢應該係怕唔比再買,即係無得溝無得rebalance,咁佢成個策略記會散哂
唔俾買都唔會今日公佈,聽日就收皮啦
就算驚都應該係逐步縮倉,而唔係一下清倉掛=
我想講11月跌到3月唔係最驚
最撚驚係15000點之後碌落嚟嗰下
因為你嗰下計到再跌就唔會13700止步

頭5浪跌到13700都原來只係A浪
彈上15000叫B浪嘅話,1:1 C浪最低都11500左近

最撚陰毒嘅仲要13700做咗雙底兩假腳仔
嗰下完全畀曬假希望,以為終於捱完個浪

即係cfu 3月𠵱浪gel 頭出曬事
其實我明,大家都覺得SPX 10幾、NDX跌 20%夠皮啦

點知原來只係頭盤
你問我驚唔驚 我100%答你我都驚
一萬鎂唔算大喇
咁呢個係佢要諗博唔博既問題
因為由而家到宣布禁買中間如果佢繼續投入但係指數繼續閪咁佢策略會完全失效而且損失擴大,而大家都唔知未來係點既時候係果個位又好難話佢做錯決定
堅持到最後就係贏家
Leverage etf 唔借錢玩 我覺得可以話係鐵律黎
定期月供已經可以實現自己目標
無必要為多少少profit冒斬倉風險
我覺得玩月供要玩到斬倉 好大程度係自己做錯左野
比我賺多一球都係咁話 依d錢我賺唔起 你地賺埋佢

市場就係父母同社會
會教訓d唔聽話既小朋友
守紀律既小朋友就會茁壯成長
其實連佢用既FT都比人高杠桿買QQQ
真係唔駛過份擔心
你講既情況
我都有擔心
月供緊
突然禁買既話
執唔到個策略
成套計劃就fail
到時即刻轉期指做返3倍槓桿
雖然無daily rebalance,但未至於無仇報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞