Leveraged ETF 討論區 (39)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
要daily rebalance 可以買QQQ3,路係死嘅,人係生嘅

啱啱周末睇DS2 先記起洪巴用守聖所嚟比喻股市,套戲仲上緊就咁大變化

警號點睇出黎?因為00年同21年係之前大升再高位轉跌?
洪巴之前cap底過我上年既留言,講跌市風向會一齊轉差令壓力變大。out巴覺得Po#1 or #2放呢張圖有無幫助?

有借有還咪得
幾好,但我唔太想用圖嘅方式出,畢竟其他內容多數都係字。可以精簡啲之後再用文字出會好啲,或者睇吓可唔可以用FX戰士久留美漫畫改圖,當係meme咁出。

有一句我都想加。好多人話睇十年嘅意思係以為佢會升足十年,而唔係睇好十年後嘅股價會遠高於而家。結果口講睇十年但係跌幾個月就走。

同埋我想講backtest時間太長,但係大家(當然都包括我)睇apps都睇得太密。
我自己建議係,與其還p loan,不如供股票,唔好無端端用咗你嘅TU borrowing ability

Margin 得我諗都係短炒?咁你走去攪條p loan,做I loan 年期fixed 無彈性,做rcf 就息口高,仲未講全部p loan 都有set up fee 同early repayment penalty,拎嚟短炒制唔過
睇返尋晚鮑狗出嚟講嘅嘢
原來佢講咗會有機會一次過加息0.5%(上次佢係話傾向每次加0.25%)
然後尋晚又一路鳩升……

硬係覺得怪怪地

其實都幾鷹
不過都係睇PCE
唔係一早已經確定左5月,6月,7月都係加0.5%啦咩?
d人問佢以前fed話中性失業率係5-6 近年fed改口話4 問佢點睇失業率
佢話maybe但唔重要 重要係均衡而唔係而家"two open positions for every unemployed"
佢供求兩邊都有講
由5月開始市場共識都係每次+50
上次強調+50獲得fomc成員廣泛支持(尋晚布蛇都係咁講)而且唔會考慮+75

尋晚強調要見到通漲「明顯」見頂先會收手(which而家未)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞