Leveraged ETF 討論區 (39)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
今晚鎖定咗綠燈 但應該唔會扯上去住

又加了
有冇人知點解今日升咁多
連啲成長股都咁龍
隻熊掛住食防守股,成長股食咗一年已經無乜肉剩
呢個幅度嘅上落要原因架咩
距離底部只係高300幾點 邊到有升過
不過成長股升翻d
唔係靠merga托住
個市感覺上健康少少
我明啦 thanks
KO同WMT又割一忽肉 BRK都跌
撈左啲upro
out巴有另外一個問題想請教下你
我屋企個老人話想買儲蓄保
我認真解釋過 屌又屌過
佢都堅持買 都唔知點算好
身份問題會令你講咩都無說服力,同一個訊息由外人講可能會好過由你講

一係搵一個好有自信嘅外人叫佢唔好買儲蓄保
一係搵啲講儲蓄保陷阱嘅影片俾佢睇
係咪唔信佢啲子zoom

驚啲錢比人猴住

月供儲蓄保算
我覺得比佢買啦 買股票真係會令portfolio value唔穩定
或者買政府老人年金
一個家庭總要有高風險低風險既投資
如果舊錢夠大可以考慮買外國樓/本地樓/reit收租
有cashflow應付生活
有個理論係話一般人普遍唔會相信身邊嘅人係某方面嘅專家。
就算你有個鄰居係大師級畫家,喺你印象中佢只係一個普通阿伯,除非真係睇到佢拎好多獎有好多fans,否則你唔會覺得佢好勁

講緊擺五年以上
買voo都搵得多過佢啦
你知個儲蓄保買咩股票
你不如跟番佢買算啦
咁輸錢有保險公司出舊錢
屋企人都有買 有諗過阻止佢 但係保證派到3.5-4%息其實又唔算好差
但買唔好一次過買啦 鎖3-5年先平手真係
如果身體健康無咩毛病 其實老人年金好似都唔錯可以買個應付到生活開支既銀碼
其他再高風險投資
之前有巴打教計exposure, 可摸耳貼多次
同意out 巴話搵外人同佢傾,
By the way 都想同巴打你分享一下我都有買儲蓄保險,槓桿型嗰啲,so far 用guaranteed return 計IRR真係有10%-11%,唯一變數係唔知香港p會變成點,但就算清數都有4%

講遠咗啲,我想分享嘅係唔好覺得某一樣投資標的長線記錄好就all in,你永遠唔知佢未來係點行嘅,點都要分散去一啲回報無咁吸引嘅標的,咁中間drawdown 你先坐得住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞