正式鐘意咗人女朋友 可以點部署

677 回覆
31 Like 534 Dislike
係有意義,但係冇你前述嘅意義咁大

甚至根本唔係同一個意義
就係因為人哋先到,佢地都有commitment,所以破壞咗會對其他人造成傷害
並唔係俾男女朋友呢個身份綁死咗,因為道德規條所以唔可以出軌

同埋照你講嘅只要見到更加好嘅對象,就可以搵第二個,其實呢個想法仲不切實際,因為呢個世界冇最好,任何嘢耐咗都會厭
而家百鳩幾個,你點睇
得手後條女見到package更好既又轉手
你咁講又唔通

假設真係要將啲好心靈向,感受向嘅嘢都量化埋嚟計,其實係有可比性

如果大家係夾
一齊互相扶持嘅經歷
係可以同物質上嘅條件抗衡

同埋你講嘅道德其實係乜,到而家都未明
抵死啊哈哈
下,佢話「講完就係咩」,呢一種係講嗰一刻已經預咗會反悔
並唔係講嗰一下真係有行落去嘅心
有更好對象出走係好合理,雖然聽落好功利

但係我指嘅好,唔止係物質上嘅滿足
而係雙方(同埋佢親近嘅人,例如頭先提起過嘅仔女)身心靈嘅總量有增加

若然咁ideal仲唔走,除咗on9我諗唔到啲乜

啫係舉個極端啲嘅例子

假如你所講嘅道德,commitment真係有咁大影響力,地位又有咁重

咁一個長期俾老公家暴,自己打工養家,老公就喺屋企賭哂啲錢周身債,但個老公又對個老婆專一嘅女人

佢見異思遷一個愛佢錫佢養佢唔介意佢過去,連佢個仔都鍾意嘅男人

咁樣又道唔道德?
同意,所以我冇認同過佢。
其實你係想理性討論定點,見你不斷咁加咗好多個人感受落嚟有啲失焦
個問題係,如果真係可以量化,呢樣係time variant,即係無論對方有幾多經歷都好,都可以因為一時嘅衝動,或者追求者太猛烈,所以抵受唔住誘惑。所以係冇最好嘅對象存在。

我講嘅「道德」只係你所講嘅普世價值枷鎖,即係情侶就唔可以出櫃嗰啲規條

但我想講嘅點解唔應該戴人綠帽,係因為會對其他人造成傷害
有幾多經歷都好,都可以因一時衝動就...

咁我會話 經歷唔夠多唔夠深,而物質上慾望上又滿足唔夠

先會有咁嘅結果
你少咗千千萬萬個對手呀
支持
所以到底你個點 係傷害元配 定係道德(普世價值?) 定係一個mix?

好亂喎你好似
死全家
你可以當係兩邊parallel嘅討論冇關係嘅
我並唔覺得「我認為佢喺佢commitment嗰一刻已經冇commitment嘅心」係太主觀

同埋你個commitment 有歧義 好難討論

你所指嘅係開始交往嘅,verbal嘅承諾吖
定係拍拖呢件事本身嘅責任?
我著眼位並唔係因為「其他人話拍拖唔可以出軌」所以出軌錯,而係因為會傷害原配同埋其他人
我嘗試疏理你嘅諗法

就係 開始拍拖 係雙方共同承擔一份責任

而你拆散 就會傷害到你綠咗佢嘅人

因為佢本身對拍拖呢個責任有期許,認為唔會被破壞,長拍長有

係咪咁?

如果係咁,咁點解要拍拖而唔係直接結婚?
*呢度假定結婚係一個一生一世嘅責任先,方便討論
呢件事係表白之前既事黎:
果陣係去exchange既旅行, 夜晚幾個朋友同一間房, 其他人咁岩唔係到
我話比樣野佢, 等佢好訓D, 佢問我咩黎
我就烏前身, 錫佢面豬, 佢係縮晒既, 所以我偷襲完都即刻跳返入自己張被, 即刻訓覺
第二日大家都當無左件事

依家拍拖問返佢, 佢就話係嚇親, 但都無反感
呢D都係當時我表白之前既事, 當時我見佢唔反抗
咁就當有機, 而且見去旅行有少少浪漫既感覺
所以過多兩日就表白,佢就拒絕啦

後來先知佢果陣岩岩開始左拍拖
咁但係你鍾意咗個人,又唔可以同佢一齊

我呢份失落又邊個負責?

點解我要照顧埋一個將會唔關事,
甚至係傷害緊我愛嘅人嘅利益嘅人 嘅心情/體會?
咁都唔主觀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞