正式鐘意咗人女朋友 可以點部署

677 回覆
31 Like 534 Dislike
結婚對每個人嘅意義嚟講都唔同,無謂兩者比較
個人角度而言結婚係比較社會性嘅
唔使討論拍拖同結婚嘅分別
我想講嘅係一段關係,概括曬呢啲嘅
你仔細睇睇我上面個例子先,因為我覺得嗰度似乎有相關回應,而你未睇到
如果你心入面鍾意一個人就可以傷害人,咁如果鍾意殺人呢?唔比你殺人你咪好唔開心?

//傷害緊我愛嘅人嘅利益嘅人 嘅心情/體會?//

有冇諗過唔係傷害,只係你畀到新鮮感?
有冇諗過你唔一定會帶到幸福畀對方?
你覺得你係拯救佢於水深火熱?定係純粹覺得你條件好啲或者你畀到新鮮感佢?
所以我覺得係程度嘅問題,要case by case嘅

你講嘅係家暴,如果有人只係覺得對方條件好少少有畀到新鮮感?

令人免於痛苦同令人增加快樂兩樣係唔同嘅
我上面講得好清楚 幸福淨值

唔淨止係impulsive
make呢一個decision之前係要考慮好多嘢

假如我唔理嘅,淨係想屌就溝
咁呢啲就係仆街,就係唔道德

dont take it too personal, I'm not here to argue
前面個類比就太差 我唔回應了
我返轉頭先見到你咁多個comment
下次可以擺埋一齊,費事miss咗

你話只係經歷唔夠多唔夠深,我都同意嘅,不過想講社會上九成九嘅人都係咁
因為一時衝動 因為新鮮感
幸福淨值係好難計

唔係hedonism咁簡單

但係心入面會有個底,

雖然聽落好vague,但係我會話憑良心入面嗰條尺係會量度到件事應唔應該做
前面個類比係講你憑啲乜嘢覺得你心入面求不得比得上人哋失去嘅痛苦
唔係我講嘅嘢囉
所以我冇話過我度到自己
同時我都度唔到人哋

咁點解呢樣仲會係一個concern?
依照你咁講嘅話世界嘅道德唔會存在
你明我意思就得啦

我都傾到夠啦
件事唔係咁易三言兩語settle到
有興趣下次再傾

上面我諗有唔少comment你都未睇哂,慢慢追啦
拍拖就係呃呃氹氹㗎啦
generally來講,失去「充滿回憶同投咗好多嘅關係」比得唔到「從來未得到過嘅關係」更加痛苦,你同唔同意?
道德係會喺啲好relatively clear嘅位出現
係可以“define”到

但呢個位真係好難 所以唔應該納入道德討論
我直頭想指控做道德綁架添

俾多個有趣嘅例子你諗諗
假如你知一個人同個女仔有相互有好感 男嘅直情係鍾意個女仔嘅
而你又鍾意個女仔 你行動咗 搶先一步做到個女仔男朋友

以上例子你同樣傷害到率先鍾意個女仔嘅人
咁你道德上係咪又有相同問題?
所以你咁講,講到最後都係憑良心
即係冇講過
你又要加generally又要加好多

咁點樣唔同意
我想講嘅唔係因為先後次序,而係因為你比人綠帽嗰陣會破壞到一段關係令人受傷
睇你點睇啦 良心都有criteria去判斷
我諗頭先嘅討論我都有明確指出唔係單靠intuition去判斷
係人都係自私嘅。溝到條女嗰個何嘗唔係傷害緊其他競爭者?
喂咁上面個情況咪一樣有綠帽嘅類近感覺
一樣傷
等下囉
人人都會分手
咁我咪唔加好多囉 咁你同唔同意?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞