正式鐘意咗人女朋友 可以點部署

677 回覆
31 Like 534 Dislike
都岩
高招
咁你一開始commitment嘅意義係乜嘢?
同埋你個比喻都好唔正常,唔明點解你成日提住提住
即係傷害人係唔啱,但係都有好多陰差陽錯,又或者因為自私害人
但係咁都唔可以話傷害人就係啱
咁改做三個人
放心,條女你一定搶唔走
199999 既認真撚
其實我嘅宗旨好簡單,

就係你同佢,同佢親近嘅人嘅幸福淨值

佢而家嘅伴侶就除外
logical少少又畀你話1999
唔通好似你講啲嘢咁冇營養咩
我諗普世價值中通常唔會講,

而就我個人而言,拍拖係一個學習與人相處,以及同伴侶磨合嘅過程

良禽擇木而棲,我唔認為當有一個更夾嘅人出現嘅時候仲應該逼自己守所謂嘅“道德”

喺我眼中咁樣同
因道德/世俗眼光/習俗等等枷鎖
而被逼守㝰嘅人冇分別
咩都冇講 點討論
唔係你想點
等人哋分手?
如果人哋結婚你係咪等人哋離婚
個意義在於一開始你係咁諗

但呢樣一開始 通常都係傾向conceptual

實際上相處完,行唔行得到去終點,
又或者對方係咪你想同佢行到終點嘅人
其實大家都知咩事,心中都有個答案

同時,只係受限於生活等等因素
而繼續一齊嘅例子多不勝數

所以個commitment唔係void
係有佢意義喺度
我會描述佢為一種自我鼓勵
但就大部份情況,都唔係字面意思
會唔會有矛盾?
「拍拖係一個學習與人相處,以及同伴侶磨合嘅過程」vs「良禽擇木而棲」
既然愛情係一種磨合嘅過程,點解仲要見異思遷?
你太理想化太概念化,人嘅耐性係有限

現代社會咁多壓力,唔係人人都可以無了期無下限咁去同人磨合

用個大家應該易明啲嘅例子
磨合嘅時間可以用耐久度去計
用盡冇哂,就會傾向見異思遷
你自己冇承擔 冇道德講大話當食生菜冇問題
呢個係你價值觀 但唔好拉埋所有人落水
唔係個個都好似你咁仆街冚家鏟 ok?
ching嘅comment理性好多
我都覺得係自我鼓勵嘅,一開始真係有行落去嘅心,儘管之後未必係
佢一開始已經話commitment係冇意義
有人因為家暴所以分開
同時亦有人因為對方大隻啲/大波啲分開
磨合嘅程度都差好遠

同埋睇返你其他留言,你淨係用你自己同你在意嘅人嘅幸福比較會唔會自私咗啲?對於一個已經有咗commitment嘅關係,強行破壞佢都會對其他人造成傷害。
三個人 同樣都係兩個人好 我唔覺得有幾自私
愛情係先到先得?我唔認同

所以更加唔認同所謂commitment係幾有力

如果要靠個commitment去維持一段關係
而唔係雙方對大家嘅付出、經營
呢啲關係 係扭曲嘅 係唔自由嘅

不要也罷
又或者咁講

你拍拖拍得好好地 點解要見異思遷?

會見異思遷就係因為拍得唔好

所以冇拍得唔好,就唔會見異思遷。
樓豬柒頭嚟
我會將個原因歸咎於本身雙方維持關係呢方面做得唔好
似乎係
咁你等佢呢2年,傷咁多次係點樣調適心態?
我覺得你可以開個post當係故事咁寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞