[買了可以慢慢反省,不買卻只能後悔] Tomica / 車仔 討論區 23

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
其實我上面一開始# 852 855講緊嘅係generally 香港玩具廠既整體質素

#864 主要係針對你#859 話香港玩具廠多數都係生產工業垃圾嗰句

如果單純係只用1:64 呢個比例既車仔玩具品牌黎講,(正版/非翻版)
香港玩具廠都算係業界前列

的確可以話香港車仔玩具品牌整體質素係參差不齊,
但平均價位又一樣係低過同等level既外國廠
我又唔覺得有啲高一級價錢嘅1:64外國廠商做得好得去邊
hobby Japan kyosho rai’s 64?

Minigt (tsm) tarmac 係屬於中低價位香港base玩具車仔嘅主流
(PGM peako 就價錢再貴少少)
不過佢哋外國車迷受眾多
全世界冇咩同等價位車仔可以取代到

QC係比唔上TLV, 或者其他高價位1/64
不過價格已經反映質素,
款式眾多有返咁上下設計
同你講嘅工業垃圾又似乎有一段距離
佢哋嘅存在令到一比六四呢個比例生色不少

其他牌子比較細嘅pop race bm creations 價錢都算還好啦(都係果句,正版且有拎授權嘅1:64中低價位玩具牌子其實相信香港喺全世界來講已經佔咗一定甚至大部份份額)

Inno 係澳門公司,
而Era tiny呢啲明眼人都知道混水摸魚,
7影垃圾駁5刀,
era para model1雖然香港越來越多地方上架,但公司規模依然係不值一提,
外銷能力成疑
喺成個產業來講又未算係主流嘅
純討論,非引戰
至於中國玩具車廠唔討論啦
成班垃圾老番
完全冇討論空間

次撚次見到有人買拓意就好似見到有弱智仔一樣
完全唔需要講嘢
NSX無入唔可憐啦
以前一字排開咁揀
架架都打風崩油
老實講
車仔要價300或以上,真心負擔唔到(更莫講話整爛)
150左右都叫玩得吓
MiniGt 呢啲100甚至under100
好聽唔好講,呢個價錢呢個質素有埋奶神仲想有咩要求
Bugatti VGT Bentley 甚至部分車仔可以屌打市面

比小朋友碌下都抵啦
老郭我都見過伏

架城巴土炮 B6前閘做埋反得起嘅輪椅板
呢個真係唔知
不過想知佢話100萬收翻黎批車仔係咪真係值呢個價
間唔中見facebook有人放好似都無咁高
呢架
講咁多嘢,咪啫係有人話kfc炸雞唔好食,你就走去話kfc葡撻其實做得唔錯

講經咩
Minigt TSM 唔係澳門咩
引戰說話唔講啦
TSM-Model is a collectible model brand based in Hong Kong, China, and has been distributed worldwide since 2007.

Inno先係澳門
之前見過旋轉一套咁賣
而家冇晒
除咗Inno,澳門仲有Spark同Vitesse
咁澳門大賽車係出名既
一直都想去馬交睇,會場好似有好多車仔賣
佢好精㗎,同洪興一樣唔會表態,兩邊食哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞