[買了可以慢慢反省,不買卻只能後悔] Tomica / 車仔 討論區 23

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
講真
而家所有玩具
包括機械人超合金同車仔
香港中國澳門台灣啲玩具廠出嘅款式進取咗好多

我啲inno警車就嚟裝滿一個細箱
平平哋啲款幾靚
係有時QC差啲,
要望清楚多幾架
點解會進取左?
開模成本太高?
通常玩具嘅話日本廠顧忌好多嘢
成本/ 生產量
反而我都唔明點解香港同大陸公司可以瘋狂出新款不計工本

可能因為薄利多銷?
中国人嘅霸地盤頂爛市

出得靚都仲好,平平地有車推

最怕啲qc差樣樣衰衰,浪費地球資源
https://youtu.be/FFQCUjFNReQ
路過見到呢盒嘢買嚟試,勁高汁,摺得埋又有可動
想加埋人仔一齊display
Era car個正價同鋪頭仔賣嘅價都差一截……
咁出工業垃圾嚟講,香港人同大陸人d牌子真係半斤八兩
金屬車仔開模好貴,設計同生產又跨國(日本 <> 中國/越南,日本仔QC要求又高,中間好多成本,tomica呢啲玩具定價太高賣唔到,唯有冇咁細緻

相反中港啲公司,老細返廠睇可能只係半日嘅事,工序上問題日本仔有晒經驗,撞版少咗。定位唔同tomica,價錢可以做到部部唔同,加價話加就加又有啲廠直情唔拎授權

日本仔早排係on99咁,不過最近都開始醒返啦,睇tlv就知
又真係
近期TLV 公布之後會出嘅警車
的確令我扯扯地
300zx有冇出過就咁紅色?
一黎就出警車版
又多一個藉口同女朋友解釋
https://youtu.be/ilm5aYXJBZA
有日本授權嘅超合金玩具唔係喎
高質過日本Bandai
QC好,又平又大份
設計前衛
外銷日本,日本仔買返轉頭
然後日本仔調返自己日本公司QC同設計差,配件DLC

其實香港有好多世界都幾出名嘅玩具設計公司外銷海外
不過大家唔發覺姐

香港公司代表作
Pose +

Kitzconcept

Kids logic

新疆零(本人唔鍾意呢間公司,但呢間公司拎完變形金剛版權之後的確全世界越來越多捧場客)

Action toys

鐵機巧

偽日千值

STK workshop

BU toys

Sky x studio

King arts

First 4 figures

ZCWO

Acid rain

Legend studio

Soap studio

Devil toys

撚屌熱玩具
日本仔自己”屌”返自己日本公司
而家都唔出啦唉
不過啲QC係有問題
得罪講句我覺得好多時候仲衰過inno

但係啲款的確係好中
部wrx sti 警車搵極都搵唔到人放
你同我講完香港牌子嘅超合金玩具qc再好,都改變唔到呢一刻主流香港牌子玩具車qc唔好呢個事實
Tomica行玩具路線好正常 可理解
但d車硬係無以前咁多機關玩
而家想玩開車門都要買tomica premium先有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞