[實況]寵物小精靈(19) 過街分身老鼠Gameboy仔(16181)/櫻花獵人.(304295)與狗立入禁止

1001 回覆
4 Like 10 Dislike
邊度放水
大家都放緊水啫
唔信真司會輸比黑妹
單係龍王蠍,已經可以一穿二黑妹
可能輸呀籣
一定唔會輸垃圾蘭
人哋真司去過芳緣,城都,神奧,仲去埋對戰金字塔訓練。
加上佢係唯一一個非主角而單挑過冠軍嘅角色(DP同竹蘭打過)
經驗同實力一定勁過紫尿龍
《Pokemon朱/紫》新封面神公開!
https://lih.kg/3026104
黑妹都有去城都 ,仲有黑妹識心靈感應。

黑妹,阿燃 贏到 4天王,真司都未有呢個戰積。
問題點解我話真司勁過佢兩個呢
首先我認我係真司廚先
Ok 我大概講一講我睇法,
阿蘭打4天王,佢係用X噴打火天王隻mega黑狗。
一對一咁打其實真係唔可以形容佢幾勁,冇咩戰術可言。都係睇邊個先手打。其次,嗰期係阿蘭特別篇,一定要強行buff佢,如果唔係做唔到落去。
佢之後打大悟,就睇得出佢其實由頭到尾係淨係屈blast burn同dragon claw呢兩招。
但係真司係真係精英式訓練佢全部精靈,隻隻都係水準上。
阿蘭得X噴叫見得人,而真司就咁睇,電擊獸,鴨咀炎龍,龍王蠍,土台龜,隻隻都見得人。
再者,真司係真係會分析戰術,運用特性。你見佢識用小智嘅反拳防護罩同埋叫電擊獸對地下用打雷,利用瓦礫攻擊屬性不利嘅天蠍王就知。
招式考量同戰術運用,真司已經超班。

第二,黑妹係Best wish之後先去城都,真司係DP之前已經去咗城都,關東。而且參加埋聯盟,點都一定有個底喺度。咁心靈感應呢啲只不過黑妹佢對龍系pokemon 情有獨鍾先得,其他屬性就感知唔到,純粹係match 返佢dragon master呢個稱號,唔代表啲咩。
至於佢做冠軍只係阿載克退位先比佢上,唔係佢打贏冠軍。

所以就我而言,真司點都勁過佢地兩個
艾莉絲話晒都係堂堂正正打到上冠軍
就算係阿戴克退休,佢都打贏咗地區同冠軍聯盟
真司同DP小智旅行嘅地方剩係差橘子群島對戰開拓區,但係都係無贏過
真司起碼要贏到四天王或者神代先有得同艾莉絲比

感覺小精靈本身嘅實力重要過戰術(除非實力差唔多)
好似DP咁,竹蘭同大葉打小智同真司根本唔使啲咩戰術都可以輕鬆砌低佢哋

如果齋計設定嘅話,小智而家一定勁過dp、xy嗰陣好多
重點係呢季寫得太差,擺晒啲篇幅落鳩豪度
阿羅拉嘅重點又唔係擺喺對戰度
搞到show唔到小智變勁咗幾多
又無戰術可言,次次都係靠開掛打贏咁濟
同埋冠軍嘅壓迫感同以前完全無得比
不過可以肯定DP嗰陣嘅小智同真司一定畀而家任何一個八大師㩒住嚟打

雖然我都幾鍾意真司
但係都要睇埋114先知道佢而家嘅實力去到邊
黑妹話哂入咗8大師排小智前面,點解仲俾人睇低咁多
因為覺得佢進步得比小智更快,好似無啦啦就做冠軍咁
一定唔會輸真司
人哋阿蘭同大吾打過
又打過固拉多烈空座Z神
經驗同實力一定勁過真司
講咁多咪一樣係小智嘅手下敗將
阿蘭淨係練噴火龍都從來未輸過比小智
DP後期真司已經去神代度訓練,一定會勁咗
只不過係因為之後冇再出現過所以唔清楚進步幅度,阿蘭就一開始已經封頂,所以先比人感覺勁過真司。
第二,如果論小精靈質素,真司隻隻都勁過阿蘭。
阿蘭羸嘅係4天王(隊伍係全盛時期)
真司輸嘅係最強冠軍同開拓區首腦(隊伍仲要係未全盛時期)
所以唔可以因為咁而話真司比阿蘭弱
反而真司可以用土台龜同烈咬過倒幾招已經好好
可能係 BW期間太黑人憎 同冇咩表演
阿蘭剋大吾,咁都打到咁辛苦
真司打嗰個係最強嘅竹蘭,而隊伍根本唔係全盛時期(隊伍入面仲有隻未進化嘅黑暗鴉)點可以咁比較
至於神獸方面,真司冇遇過神獸啫
唔係打輸
XY小智隊伍同DP隊伍實力都唔同,DP智雙方有戰術,XY乜柒都冇
咁阿蘭都會特訓嘅
唔係點會咁快入到八大師
其實噴火龍打大吾都未係全盛時期
1挑10之後先算係
阿蘭XY之後主力研究
相反真司係以強大為目標,訓練效果一定好過阿蘭。
當阿蘭XY打後進步咗4/10
真司可以係進步左7/10
阿蘭係強咗
但真司一定會進步得大過佢
只可以話阿蘭嘅敵人未必太勁
所以咪話,個特別篇根本buff阿蘭,格硬寫勁佢。
而且論戰術同訓練方法,點都係真司勁。
阿蘭得X龍勁
真司又土台龜又龍王蠍又電擊獸又圈熊
所以咪話xy智廢過dp智
係上面嗰啲人話XY智勁過DP
我咪反駁
艾蘭篇佢主角嚟,點都要寫勁佢啦
真司由頭到尾都配角,而且佢好似有巨金怪同烈咬陸鯊,加埋上面嗰堆一定overall勁過艾蘭
艾蘭成隊得隻紫尿龍係勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞