F1 2022 愛美利亞-羅曼尼亞站 賽後討論區 4

1001 回覆
0 Like 16 Dislike
堅,完咗開到4個post都就爆
變左F1 + FE + MOTO GP 討論區
rus:?

Latifi舊年都叫做有分
舒仔
大佬好似有兩場有分添
匈牙利趁亂攞分
Spa就呃返嚟嘅
靠人地penalty同自爆先p9起步
正賽鳩碌就碌咗返嚟
最簡單嘅分別

直4馬力唔夠,但係操控性強,轉彎行到最靚嘅線
直路亡、彎路狂

V4大馬力,操控性唔好,轉彎好辛苦
直路狂、彎路亡

呢兩年幾間廠都改善緊弱點(除咗Yamaha)

Ducati同Honda都改善緊轉彎,Ducati行快一步,幾個車手都有競爭力

Honda今年先有新車,其餘三個HRC車手成績都好咗,但係MM上唔返火星(佢一直都叫Honda唔好搞轉彎,搞引擎就夠,就算上年都係咁講)。最大問題係除咗MM其他人俾唔到feedback,唔快啲揾人整車又係嘥氣(睇吓keep唔keep貴晶,佢今年有幫手試新嘢,不過Moto2個日本仔咁勁,貴晶有危險)

Suzuki今年加大咗馬力,雖然同V4仲有啲距離,不過唔差好遠。加咗馬力令上兩年軚耗低嘅優勢消失咗,不過仲keep到轉彎勁

KTM有啲怪,佢一開始已經諗住搞晒兩邊,出到嚟直路又唔夠快,彎路又唔夠轉。DP26執過架車係好咗,不過都仲係怪怪哋。另外衛星隊Tech 3唔知咩事,今年兩個rookie都同預期有落差,早兩年DP9同IL27又係冇貨賣。不過KTM勝在青訓系統好,一個唔掂都仲有大把人

Yamaha冇進步,據神童講今年冇多到馬力,係一匹都冇

Aprilia唔熟sorry
匈牙利果場保齡球子一出,其實益咗幾個人
大佬有分,on9con 拎winner, 和牛執到個P6搞到RB雞佢唔到

唯獨是圖爺最慘, P2無咗
大頭怒頂咸狗十幾圈
大頭對喊十幾年嘅怨氣一嘢過發晒出嚟
學英文(法文)啦
https://www.youtube.com/watch?v=InrGUKrzwuU&t=199s

唔知呢個堅唔堅 不過真係流浮山update要係mimai過嚟?
咸仔會戰勝歸來
咸仔勝八屆岀來
RB個隻係將空力分散去floor後半所以幫到手再縮少d proposing effect?
拉利就純粹就咁分帶走 所以直路都係會彈幾下?
想問下你地會唔會有時
load 唔到登入f1 fantasy 畫面
可以點解決?
大頭仲小氣過方丈
大頭本小氣簿你估流㗎
鬼佬on9唔係新聞嚟
開頭話舒仔目標係老豆
跟住變阿叔
而家我估佢目標係Mazepin
mm 叫honda 唔洗搞轉彎係咪因為佢自己補到呢個問題, 所以而家轉彎好咗對佢黎講無咁大分別, 反而搞到唔夠馬力追
Rb幅圖只係指出唔同地方

拉利diffuser design產生更大下壓力,而平治diffuser design更加激進更容易產生 porpoising(可以 youtube 搵B sport)

RB集中中前又用塊金屬令到floor唔會太近地面
明了
點睇哥桑玩碰碰車俾人屌壇嘢

https://youtu.be/RE_6NmMyUjw
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞