原來玩運動都有分階層?

477 回覆
223 Like 1421 Dislike
連水上活動, 單車, 雪地活動 都無
籃球認真常練波三四個月換一次鞋,每次平均起碼8,900蚊啦
其實世界不嬲有階層
唔提唔代表冇
你睇下F1門檻先?
請個S&C一千蚊一個鐘;physio再貴啲你睇下體院班人打生打死都排唔到physio條隊
單車入門Roadbike唔算太貴啦
覺得咩都有class 其實好易有焦慮症
玩開潛水想問樓主會分去邊個level
玩碌鳩
我係窮撚都叫有打開羽毛球,都有同樣的感覺
羽毛球如果要勁的
(勁的定義係可以報比賽打到8強果d 先係)
都算要有少少家底的人先玩到

打羽毛球工具唔少得啦
一支比較好的球拍都850 起跳,仲要未計會打斷線要串
一筒波12個質量好少少的都要130
遇到d 唔太識打,但又好鐘意鳩殺果d 朋友,一個“撻Q”就斷毛個波又可以收皮啦
鞋就普普通通,5,6百都有對的
租場唔食炒價的就59 1 個鐘

想好少少咁落坑開始玩都已經講緊
59x2 + 130x2 + 850 + 600
都已經差唔多成2千銀

到學波啦,個個教練唔同價
我識的普遍380左右一個鐘包場包波,講緊小組練,單對單的當然再貴d 啦

當想去學波一個月8堂唔多啦,每堂兩個鐘
16×380 一個月都成六千啦

試問一個公屋仔邊有可能去學波呀,鳩玩下就可以的
劍擊都係有錢人玩
如果淨係比較羽毛波同踢波
作為羽毛波一份子,可以同你講貴過踢波
認真打會好多洗費,球拍,球鞋,羽毛波,球拍穿線,跟教練學/練,等等好多嘢
當然, 所以唔係叫你好似連登仔日日提
知道咪算囉
香港嘅騎馬、賽車

乒乓波/羽毛球: 小康之家/屋企有啲資源俾你玩運動
其實樓主連登仔都幾撚麻煩,乜鳩都要分階層。
窮人恩物
閒日幾十蚊玩全日
騎馬
中級班抽咗幾個月都抽唔到
平極都要五千
車衫車褲頭盔又要二千
仲有踩單車消耗好多卡路里
踩完要食好多嘢
五個階層的都有玩過
認真答你 運動係有分階層但你都分得柒
運動有階層係講緊果項運動本身要玩的Technique貴 所以窮人直程接觸唔到 E.G 賽車
但比錢請教練果到其實唔關事 運動係天份大晒
NBA班窮撚連屋企都冇 玩一年籃波已經勁過香港有錢仔請十年私人教練啦
羽毛球一條線一個月就爛乜撚都係消耗品
Golf 有幾父幹?疫情前100蚊去滘西洲打一晚仲有自助餐食
其實我真係唔知屋邨啲乒乓波枱有咩用 有少少風都吹撚到粒波唔知飛去邊 來回都唔知猜唔猜到十下
細個南華會學過好平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞