原來玩運動都有分階層?

477 回覆
223 Like 1421 Dislike
細個騎馬,大個騎女
我諗個階級問題係社會一直存在 唔係樓主自己去分級
我識既又真係小康級
個人覺得 可係要最少兩個人
咁一開始可能家庭成員都有一定教育水平
地盤做清潔看更收工放假都未必同個仔去玩啦
其次就係 要器具場地限制大 數量少 就要一定資源
咁Formula 1?
其實好似學樂器咁姐
冇錢學條撚咩
下下都講到 咩要練到最勁最頂級

玩運動 就一定要做最勁果班? 同最勁既比

當課餘活動玩
想問下有幾多人係接觸過劍擊
話唔到事 係咁㗎啦
其實除左少部分要自己出錢買貴裝嗰啲運動,大部分運動器材場地都可以租、去康文署book,大大個政府幫你俾晒最貴嗰part,除非你佔有慾太強咁幫你唔到
呢度個個fg50k做唔洗十年就退休
我打馬球係咩級
我自己係騎馬/潛水同有私人飛機牌
但我住劏房
點計
咁騎馬應該係天龍人嘅運動
玩開保齡球,想知畀人分咗去咩階級
你夠活在當下 想做就做唔受社會束縛
100蚊一日都嫌貴? 睇場戲都去咗啦
所有運動都平有平玩,貴有貴玩冇得咁樣分
你籃球足球都可以好細個就跟專業教練,講緊可能千幾銀一堂,亦都可以公屋Mk着對拖鞋落公屋街場打波打到變街童
先卑係咁
人蠢又廢好難上到上層
唯有靠踩同階層嘅人
咁顯得自己同精英比較接近
咁又唔完全係既 中小學學界程度黎講 好多好教練都唔係真係收好貴 大概$200-400/hr
而教練費通常都係學校全包
至於私鐘, 可以咁講, 有錢仔可以比錢出去join球會, 搵pro教練加操練多D波, 自然勁D, 但如果佢會咁做都唔可以一句有錢就抹殺佢訓練付出既努力既
練一日用幾多錢?
自己唔去接觸叫接觸唔到
咁其實每樣運動都有小康級既人玩既
所以視乎對象
唔會好似樓主咁on9分咩
籃球係公屋Mk
羽毛球就小康
依家基層多左資助,甚至學校要求要學樂器或者運動
世界唔同左

但我同意pin左個位巴打講
有啲冷門啲嘅例如哥爾夫球劍擊之類
的確少基層學生玩
由中一開始打到大學,gears由幾百到幾千上萬都有。u team隊友由名校到村校出身都有,咁想問樓豬,劍擊咩class
樓主竟然係答球拍
羽兵貴係貴在個個教練好無
打學界個堆全部單對單私人教練
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞