原來玩運動都有分階層?

477 回覆
223 Like 1421 Dislike
https://www.tatlerasia.com/power-purpose/ideas-education/horse-riding-schools-hong-kong-zh-hant
https://www.lcsd.gov.hk/tc/prs/charge.html
馬唔係自己養,但養住隻馬俾你玩都有個成本係度
點都要轉嫁俾玩家,收費平極有個譜
最平既馬會都要幾舊水
夠book場踢兩個鐘波啦,仲可以兩隊人share,圍起廿蚊都唔洗
又唔可以話錯,足球興起同工人階級悉悉相關
唔係要分
係觀察得嚟事實上有分
想知打欖球屬於咩階級
Ice hockey Full gear 平既當5千
練習每場大約3百(1個鐘)
比賽每季唔記得幾多千
Bob叔級
講起哥爾夫球,我記得細個屙夜尿,屙咗落爹哋媽咪個哥爾夫球裝備度
身邊玩開羽毛球嘅(玩學界or校隊)都真係小康嘅
籃球足球就真係冇分
咁游水係咩
關事咩
細個托管中心 中學都會帶我去打golf
其實羽毛球真係唔低消費,啲波要係咁換,講緊一桶十幾粒百幾蚊,仲有室內場費用。
最高級嘅運動我估係馬球,無錢無地位,連入場睇嘅資格都無
連登仔係咁階級主義啦
學埋英國啲垃圾文化
講梗field hockey
一百萬連玩gt4都唔夠畀
一年9600其實好平
同埋玩同訓練唔同
玩最主要係識就得
唔洗用來比賽
認真玩咩運動都要洗錢啦傻閪
其實係價值問題姐,黎緊運動越來越搵到錢,咪有人玩,相對十年前,二十年前,玩完做教練都搵唔到食,相對以家運動風氣好少少,玩得唔叻做唔到最top都可以做教練賺下錢好唔同。
當然有啲運動裝備貴,係難少少負擔,但大部份裝備拎綜援都買得起,係老豆老母覺得值唔值既問題,大把網球名星都係窮撚起家啦
有錢仔:打馬球

公屋仔:打馬吊

人地有草地
騎馬堂康文署定時定後都有

你要去草地golf場有d難度係真既

不過練golf既場都有幾個 普通人百幾蚊就可以參與

私人遊輪 私人飛機 呢類就真係唔好諗 身價1億冇關係都難參與
勉強要玩都得嘅
只係好多掣肘 無熱誠好難堅持落去

有錢人一個星期玩幾日又得
專人教授又得
窮人點跟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞