原來玩運動都有分階層?

477 回覆
223 Like 1421 Dislike
忽發奇想

齋講大路嘅運動:

籃波/足球: 公屋/MK仔出身

當然,我唔係講所有打籃波同踢波出身都比較差啦

乒乓波/羽毛球: 小康之家/屋企有啲資源俾你玩運動

網球: 中產階級

高爾夫球: 父幹

跑步: 我覺得跑步比較難分,咩人都可以做

純粹個人小小觀察
你啲想法都幾傻閪
上連登已經分左 Mk 公屋 私樓 小量名人(鍾培生一日半日)
真正有錢既 點會上
係錢限制左窮人無咁易參與啲高門檻既運動
騎術劍擊滑雪高爾夫水上運動
係 直頭無機會接觸
點憑觀察觀察打golf係父幹?

點解乒乓波/羽毛球係小康?
中小學、公園都有得打
Golf 就叫父幹
一睇就知樓主貧窮限制想像
個世界係咁
你無錢根本上玩唔起某啲活動
依D叫門檻
你含住金鎖匙出世都可以打波踢波既
游水係公屋定私樓呢?
另外羽毛球要幾貴呀
細個大把屋邨細路求其搵個空地就打
樓主公屋俠
傳統名校都睇重踢波wor
反而籃球就真係窮撚多
大把公屋屋邨都有羽毛球場 排球場 乒乓波枱
籃球場 足球場都有
賽車
稍為認真小小玩,講緊學界,都要買塊幾百蚊嘅拍啦。又要室內場練習
不嬲都有分階層
手球,足球, 籃球, 排球, 羽毛球, 乒乓球, 游水 呢D低消費運動 窮人富人都玩得
騎馬, 射箭, 劍擊, 高爾夫球, 划艇, 滑水, 滑浪風帆, 帆船, 單車 呢D比較高消費 無論係入門裝備定學費都唔係一般窮人可以玩到 呢D運動就比較貴族化

你睇一般中小學都提供既運動其實都係比較大眾既運動, 而好多香港精英化同貴族化既運動都只可以係國際學校/直資/名校可以比學生接觸到
世界就係咁唔公平 連運動都受階層影響
稍為認真小小玩,講緊學界,都要買塊幾百蚊嘅拍啦。又要室內場練習
香港開始普及化
愈黎愈多屋邨中學都會起間細gym比學生玩下接觸下
滑浪風帆, 帆船
其實識玩都幾平
滑浪風帆玩到中級,政府大把板俾你book唔洗搶 (初級板搶到仆街)
帆船一直都好易book,玩成日都唔洗100,不過你要真係出海就貴到仆街了,要有私人船/私人租
簡單講即係啲器具貴既運動
會令隻運動係草根啲既階層到唔common
再導致啲有興趣既人好難接觸
冇人講打壁球,唔窮得去邊
門檻低 selfweight得個人都做得
知識技巧YouTube 大把
最嘥錢係要食得夠

貧富都可以做到成就
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞