原來玩運動都有分階層?

477 回覆
223 Like 1421 Dislike
$100一日算好貴啦對於普通屋邨學生
我都想玩下帆船 好似幾好玩
係 幾有天份都無用
不嬲都分哂 樓主第一日係香港住
滑雪
公屋落樓下石枱打球乒乓即刻變小康
pin
咁bodyweight同machine based training唔同既
識玩bodyweight唔等於識操機
但要玩機就要比錢 bodyweight training就唔洗
有錢有得玩多好多野
所以某程度上樓主冇講錯
玩運動都有分階層
窮撚真係玩鳩
划艇未必 因為其實唔使買隻艇
馬球
幾百蚊 其實唔貴 一塊用晒成個學界生涯都得

練習就校隊 練波 學校有得claim
毛主席教要階級鬥爭

知識分子
F1賽車 有錢佬
就快打波都比人笑窮撚
其實一直都有分
我只係舉個最極端既例子 去證明可以無門檻
要做機既話健身室會藉都唔係貴 p記100蚊個月 康文好似8蚊個鐘
反而個門檻變左係要夠16定18歲
bodyweight再細個啲就做得
運動算好啦 窮撚都叫有發展空間
起碼有手足籃排羽乒游水田徑窮人富人起跑線唔會差好遠
只係窮撚少佐好多機會接觸D高消費運動 少佐機會發掘適合自己同自己有潛質既運動..
聽大學同學講一年會費都差唔多成千蚊...
玩個成本唔同咪有分高低囉
好似馬術咁,一個馬位要過萬
仲未計飲食,獸醫,用具等等開支,窮撚邊度負擔到
十幾年前 拎$79 買塊紅雙喜三星夠玩啦

而家門檻係咩
我覺得開post都分階層,你呢啲咁嘅鳩post反映你係賤種地底泥
其實講緊勁嗰批 全部都課重金練私鐘 一定有啲錢先玩得叻講緊都400-600一粒鐘 一個星期練幾日 就咁校隊練應該一係就大後備 一係就間學校本身唔勁求撚其都有得出場

Top既拍都做唔到幾百蚊塊 都千頭至千中不等 同埋唔會得一塊
所以真係應該趁做緊學生玩多D唔多運動/活動 做學生唔識珍惜出到黎做野就知玩下運動其實都可以好貴~
依家去gym room舉下鐵一個月都要比幾舊水會費 後悔中學有得做無做多D
賽車唔投資返一百萬都玩唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞