歷史上有邊個球員有2009-2014 C朗嘅全面性?

334 回覆
50 Like 108 Dislike
咁你而家拎一個人頂頭鎚叻來抵消另一個人盤球能力嘅優勢嘛

咁落場踢波頂頭鎚定扭波叻緊要啲自己心照啦
你第一句啱呀

係你地講到小花扭波勁過牙朗就等於小花勁啲丫嘛
明明 小花扭波+頂波< 牙朗扭波+頂波

踢波就緊係全面最緊要啦
你而家一個人扭曬?
小花全世界dribble最勁成功率都係barely過50%
剩係踢街場咪扭波緊要
高水平少少就知最後埋門頭槌幾重要
佢應該係睇transfermarkt
關於C朗拿度dribbling 嘅問題

佢後生時期並唔係過唔到人 某段時間算得上係叻添

只係比較對象係足球歷史上過人最強嗰個人

吹到話佢從來唔曉咁樣打稻草人無乜意思

喺嗰個位置上佢近年dribble 嘅數據的確唔算好

https://www.reddit.com/r/soccer/comments/onuh0u/messi_and_ronaldo_dribbling_evolution/?utm_source=share&utm_medium=ios_app&utm_name=iossmf

一句講曬
C朗過人最top嘅時期dribble 次數大約等於美斯三十幾歲人咁上下

咁已經睇得出個分別啦 死都要講到係接近水平真係得啖笑
進攻球員基本都係停傳帶射
頭鎚最多比你計落射嗰個部分

你就講到好似係基本到可以抵消盤球優勢咁已經知你痴撚線啦
唔知佢邊撚度chok 17次助攻出來
按照transfermarkt個計法 法比助攻少過C朗
呢個post見到晒朗迷三傻
Transfermarkt計埋製造烏龍波同十二碼嗰啲機會都叫助攻嘛

不過估計吉狗睇唔到㗎啦
下次又會拎返啲9up數字出來吹奏我朗做助攻王
https://www.google.com/amp/s/www.sportbible.com/football/news-the-top-10-dribblers-since-opted-started-recording-stats-20191118.amp.html

The Top 10 Dribblers Since Opta Started Recording Stats
Last updated 22:08, 18 November 2019 GMT

1. Lionel Messi - 1,880 take-ons completed (57.2%)
2. Eden Hazard - 1,220 take-ons completed (57.1%)
3. Franck Ribery - 939 take-ons completed (47.9%)
4. Sergio Aguero - 832 take-ons completed (46.6%)
5. Cristiano Ronaldo - 816 take-ons completed (44%)
6. Joaquin - 798 take-ons completed (50.9%)
7. Hatem Ben Arfa - 770 take-ons completed (50.6%)
8. Andres Iniesta - 739 take-ons completed (60.9%)
9. Roberto Firmino - 736 take-ons completed (56.8%)
10. Neymar - 734 take-ons completed (50.2%)

C朗係唔差的,只係美斯勁太多
Neymar而家可能有機已經過左C朗
2017年山齊士
球員來講就,Michael Jordan , 防守都好好。
05-09 top assist provider in Premier League
source: https://www.premierleague.com/stats/top/players/goal_assist

05 Lampard 18
06 Drogba 11, CR7 6, ranked 16
07 Fabregas 11, CR7 8, ranked 6
08 Fabregas 17, CR7 6, ranked 18
09 Lampard 10, CR7 6, ranked 18

btw英超助攻數咁低既⁉️
呢個我都有睇

首先dribble哩樣數據既統計
牙朗成日用速度硬爆就冇計算在內

跟著呢個統計直接攞英超同西甲比
喺牙朗英超前期
英超水平高過西甲好多
頭槌牙朗海放小花
盤球小花係勁 但唔到海放囉
唉你收皮啦咁唔成理由嘅理由都up 得出
全世界第五
跟著講到牙朗唔識盤扭
2016-2018既C朗
每項數據統計都有漏洞

你駁唔刀好正常
你點證成英超水平高過西甲呀 9up咪認左佢囉
自己口講英超水平高過西甲就話係理由

但南美世界盃外圍賽高過歐洲世界盃外圍賽又會唔計
Ichiro Suzuki
連續10年200安打 10年金手套
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞