[m額越改,safe area越少]iPhone 14 Pro剪瀏海,反而讓可用面積大減

191 回覆
14 Like 55 Dislike
但Apple嗰個係3D
Samsung只係2D
An機得pixel 4先有接近Face ID嘅安全性...
其他嗰啲2D face unlock係靠相機鏡頭,夜晚唔夠光仲要較光個mon先認到你個樣
Face ID係黑暗環境可用、有活體檢測嘅3D face unlock

iPhone「TrueDepth」相機原理
TrueDepth相機整合了照相鏡頭、紅外線攝影機、泛光照射器、環境光度/接近感測器、測繪點投射器以及揚聲器等多種元件,Face ID 的解鎖過程主要分為兩步驟,當有物體靠近時,會先啟動「接近感測器」來分析這是否為「刻意靠近」的人臉,確認後才會開始進行辨識,而「泛光照射器」會射出紅外光投射於物體表面,接著再由紅外光相機接收這些影像資訊,傳送到手機的處理器,經由AI判斷其為臉部後,就會再啟動「點陣投射器」產生約 3 萬個不可見光測繪點,製作出精準的面孔深度測繪圖,來實現Face ID臉部解鎖功能。
從上方一連串的辨識過程中,我們可以發現,透過「 Face ID 解鎖」需要同時啟動多項元件這項過程是相當精密、複雜且耗電的。
3D face unlock 喺Pixel 4 同幾款華為高階機都有出現過嘅,不過始終受制成本同外觀問題,所以其他廠都唔多會咁做
諗起當年iPhone 4 就係因為白色機殼初期良率低而搞到要延遲推出
我明大家都鍾意一個窿多過M額
不過有時見到啲人話Android同iPhone個「Face ID」一樣
就覺得個討論冇咩意思
呢啲介紹我都睇過,但係用落根本一樣。
真係唔同iPhone個face ID係可以入銀行app。Samsung你試吓可唔可以用面部解鎖用銀行app
三星就咪撚講啦
之前加張MON貼指紋任解搞到銀行Apps封佢就知係笑話
創新
咁我回答返上邊話用落一樣麻,銀行都唔比用點會一樣
三叔嗰個試過拎張自拍都解鎖到
face id紅外線,黑暗環境都用到
你唔開呢個黑暗環境用到face unlock?
咁搞我點換機呀大佬
好撚柒
不過idog一樣都係買
但用落wfc
你有冇聽過人話face id安全 寧願戴口罩要打密碼都唔想iphone有返指紋

安全性有幾高根本對普通人講唔係咁重要
你比佢揀 佢實揀快解鎖>>>>安全Faceid
個啲人弱智
總之人面識別就係叫Faceid
呢部係 S22?
Screen 底條邊,終於做到同側邊一樣咁幼
個感覺好似高級咗
喺你解釋3D 2D face unlock之際
我撳一撳個power button
再用屏下指紋秒解咗部samsung

你掛住比較an機同iphone嘅face unlock
但留意唔到人地已經冇用face unlock好耐

an機宜家仲有邊鬼個
會懟塊面落去用臉部解鎖
個個都用緊屏下指紋啦

老老豆豆
你想要冇咁安全嘅on screen fingerprint
+真打孔屏
定係'i'Phone加個好撚勁嘅3D Face ID

我諗一般用家會選擇前者
你拎住部三星嚟講有咩用?
iPhone根本無呢個選項
坐咗幾耐
口罩faceid 都出咗一掛
因為唔需要
成日覺得呢種諗法同打錯密碼都應該照login到冇咩分別
唔識唔好衝出嚟柒啦
iPhone用infrared唔係用visible light
我拎部三星證明佢嘅face unlock同face id係唔一樣囉

我咪就係講緊face id可以黑暗環境都用到,有咁難理解咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞