[m額越改,safe area越少]iPhone 14 Pro剪瀏海,反而讓可用面積大減

191 回覆
14 Like 55 Dislike
舊年推出嘅 iPhone 13 縮短咗m額長度,但高度增加

睇Netflix會凸咗小小m額出嚟

而Apple TV+ 好貼心地為短m額optimize
結果就係上方留成條黑邊即係睇影片會細過長m額

而嚟緊剪m額嘅iPhone 14 prosafe area會大幅減少

綜合目前傳聞來看,iPhone 14 Pro將改為挖孔螢幕的事實已經基本確定,只是挖孔的形態究竟會被蘋果做出什麼效果還不得而知。

但從多方傳聞來看,蘋果做出的挖孔效果與大家期待的類似Android的超小佔地面積完全不符。

近日,爆料大神@ianzelbo 帶來了最新的iPhone 14 Pro效果圖,同時還與iPhone 13 Pro做了個對比。

https://twitter.com/amirtaraj/status/1515022423409967105?s=21&t=4yoSODwYykxr_Y0RfBf0Ww
What's the problem?
搞到咁
不如keep番M額算
如果Samsung粒U唔好咁火龍
真係屌打iPhone
同機背鏡頭bump一樣,Apple著緊辨識度多啲最緊要係可以一眼認出係iPhone

branding又贏咗
依個真心勁咁都match到
有強迫症一定睇唔慣過感嘆號
CS好唔掂,online store又多問題
港版ROM搵支那人寫,翻譯又垃圾
其實大把嘢要追返

點解Samsung寧願使錢搵bts/mirror代言,都唔肯執下啲翻譯?
https://lih.kg/2765671
an 機已經死罪理得你邊間出
講咁多把撚
android 真係衰SOC,唉
香港cs係77地
但對fold系列客都算ok
買手機配個豐澤延長保養算
當買個保險照單claim唔撚洗受氣
13pro個m額係認真7
睇18:9勁礙眼
個方向同Twitter張圖唔同嘅?
車都有分左右軚啦
"i" Phone依張機會大啲
依家前鏡都係放左
唔換樣哪有人換機
到iPhone 15就可以將個i 改高d
咁就話safe area +10%
點解iPhone唔學Samsung咁整細個前鏡頭,係技術做唔到定點?點解要咁執著?
寧願要返瀏海

元祖Face ID有呢堆sensor
似係Apple縮極都縮唔哂
同埋屏下未必做到Apple想要嘅效果

另外錯有錯著依家個個一見到M額就知係iPhone
係量產同供貨問題
基本上無任何一部Flagship 賣緊Apple銷量,所以唔洗考慮呢個問題。
iPhone係講緊備貨3個月至半年,一日賣晒+頭兩個月缺貨。

Apple無可能因為一個部件良率拖住出貨速度
face ID Samsung都有,用落根本一樣。
屌 咁好撚on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞