因向Big4 偽造會計師考試成績 內地生被會計師公會踢出會

219 回覆
447 Like 5 Dislike
大陸人揸免死金牌
多你老母咩on9仔
法律界促修例 刑事檢控網上誹謗

促修例即係現行冇啦白痴
仲有出呢份文個陣有單case叫
Oriental Press Group Ltd & Others v Fevaworks Solutions Ltd & Others [2013] HKEC 1025

唔使多謝我
除非一份都過唔到姐
考極都考唔完就唔好做呢行啦
十年後做財政司司長
Hkicpa 等收皮啦
已經收緊皮 慢慢俾人削權
再咁搞落去嗰牌嘅獨立性都有可能出事
懷疑條友mid join, 比張假cert, 到夠3年果時公司幫佢去注冊hr先發現
講真條友都幾低B
會計朋友 可唔可以講下張cert有咩價值
假身份發言增加追究難度
根據現行法例,誹謗罪可分為民事及刑事兩種,律師梁永鏗解釋,誹謗內容要被證實涉及惡意發布及牽涉公眾利益,或其嚴重性大至民事訴訟亦不可彌補,才會構成刑事罪行。但由於被誹謗者難以自行證明發表誹謗言論者的意圖屬刻意,所以每當涉及誹謗罪,原訴一方多會經民事訴訟向被告索償,因而大部分誹謗案會以賠償及頒布禁制令作了結,「訴訟人透過民事層面追討會比較易,因為只要證明到啲字句係影響到個人聲譽,甚至搞到份工冇咗,就可以索償同埋申請禁制令。」

唔使多謝我
條友qp 無分 pass
又驚被人炒
所以做假 cert?
Fail 好平常 一份卷合格率得兩三成
普通話名
大陸東北大學(東北人勁鍾意講大話)
跟住去英國讀咗一年垃圾master
再返大陸做咗一年嘢

點解可以過黎香港工作?
連香港讀個一年master都冇喔
佢比起搵一萬蚊個批專才已經更接近專才
屌肯定係藉口啦
成年人搞咁大鑊嘢仲要搬個老竇出嚟
「牠只是個孩子呀」
證明你適唔適合做落去, 做2年都考唔到就建議轉行
天龍人
專業資格黎 你話有冇價值
應該係話成年人講大話都要講得make sense 少少
佢應該好似講禾爸是李剛 就冇事
仲可能官都有得做
QP咁撚簡單都偽造,唔撚死都無用
拎單咩「私人檢控人地刑事誹謗」既case出黎睇過先啦 廢柴
做得audit多數係蠢但勤力
條友連考都無去考,考試假都呃埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞