LIHKG 箍牙集中討論區 47

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
請問有冇巴絲試過番箍
我早幾年搵專科箍完一次傳統
之後唔勤力帶retainer 而加走位門牙出咗條罅
仲要本身未箍前都冇門牙罅
但其他牙都還好 冇點郁
係咪似乎Invisalign性價比會最高
求指點
Yes
我個friend都係呢個醫生箍+出去另外搵專科打
聽聞以前係醫生負責,唔知幾時轉咗
其實打粒釘收$2500都幾好賺如果醫生自己打返都幾有so
Ps打7粒
想上嚟放個負
自己本身下排牙偏細長,位置好疏(牙縫接近1mm),大笑時會有輕微Gummy Smile 問題,full unit class 2,暫時Consult 咗兩個專科。

兩個都建議我做正顎手術,因為我有上顎前突,下顎後縮問題。如果選擇箍牙的話,由於下巴本身就有後縮問題,箍咗反而仲會向後縮,同時上顎Gummy Smile都會嚴重咗,出到嚟整體臉型、五官比例,可能會仲衰過依家。

其實由細個開始就覺得自己個樣好怪,好想箍牙,到大個咗終於儲夠錢,的起心肝去箍牙。點知Consult咗兩個專科,都係建議我不如放過自己唔好搞,因為做手術一定好辛苦,而我上排牙都算齊整,話笑起上嚟唔覺。

聽完意見之後,個人真係好低落
想問...有無巴絲試過吞左兔仔橡筋落肚?

早兩日開始加多左條兔仔係大牙, 返工帶口罩講野無留意. 隔一兩個鐘先發現口入面少左條

仲要已經發生左兩次

唔該巴打
咪問多幾個囉,有心整既幾辛苦你都會整
我最近consult過唐柏勵
覺得佢意見都幾好
但傳統都4萬尾

有冇人做完可以講多d
試過兩次瞓醒照鏡見到少咗條兔仔橡筋
懷疑瞓緊嗰陣咬斷咗吞埋
橡筋啫食唔死人嘅
我都建議你問多幾個
其實我箍之前都consult左4個醫生
其中有兩個都係叫我做正顎
另外兩個話可以improve但唔係100%
所以問多幾個冇壞
再consult多一兩個冇壞既,不過如果我好介意自己個樣而咁多個都係話要正顎先改善到,咁我會做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞