『歸家post』BNO 5+1 VISA 申請資訊 (28) 離港航班等候區

1001 回覆
11 Like 0 Dislike

介唔介意講講你pet taxi幾錢

唔少咁既人
Facebook group 都見唔少
我都想知英國有咩缺點 做定心理準備
香港有香港嘅唔好 英國有英國嘅唔好

已知有可能岀現:
1. 歧視問題
2. 交通問題 巴士地鐵班次冇香港咁密 地鐵設施較舊 而且交通費用貴
3. 天氣問題 部份地區陰雨連綿 加上冬天日照短影響情緒
4. 治安問題 特別係市中心多扒手賊仔 爆格爆車周不時發生 而且據說童黨都幾多
5. 税務問題 一岀糧就減三成
6. 示威問題 英國大學老師同司機周不時就罷工罷課 會影響交通 預早岀門/ 兜路
啱啱收到email通知批咗了
3月22日申請
單人
係咪齊晒document 就咁快
1. 我自己覺得一日留喺香港一日會被港共歧視添,去英國做二等公民,你喺香港N等公民都不如
2. 睇city,你唔住市中心的話,長遠計你點都要買車
3. 夏天補返,而家19:30 未天黑
4. 睇city / borough
5. 我從來唔介意交稅,如果政府俾到應有服務我的話。唔好忘記呢度交租 (London以外) 仲係平過香港,食材都係,所以有心理準備瘋狂自己煮
6. 你有合理原因遲到咪遲到,唔好搬黎生嗰套過黎,我估大部分上司都唔係黎生咁。又諗返轉頭,香港罷工 / 和你塞你會唔會屌鳩班人?呢個唔係示威問題,而係你有幾尊重持不同意見嘅人,尤其係呢度 LGBT 同玩次文化嘅人都唔少

最重要係
香港而家發生D咩,英國都會因為歷史責任第一個撲出黎(好似上面Patel 條tweet咁)
唔係吹奏英國但呢一點無其他國家做到
做定心理準備啫,唔使起槓
無起槓認真討論
英國政府/DVLA係修改左字眼
我自己係認為英國政府/DVLA盡量係想到埗港人更方便
BNO VISA 係一個全新VISA實際執行上可能都唔少問題
初期的確係唔俾即換
但日子耐左問題可能開始浮現
英國政府咪盡量彈性執行
而家咪可以即換
條on9 仔典型啲香港人仆街思維
我係咁我都要人哋係咁
完全封鎖樓上條傻鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞