葵興/葵芳/葵盛/葵青/葵涌

299 回覆
451 Like 5 Dislike
咁天水圍呢?
天晴天瑞天恩天澤天恆天逸天富
一句講哂 葵興葵芳葵盛石梨安蔭石蔭 = 葵涌
葵青 就多埋青衣
咁點解葵涌廣場喺葵芳

因為葵芳就係葵涌內

馬鞍山人表示
到依家仲會分唔清/撈亂咗葵芳廣場 葵涌廣場 同埋葵涌商場

無葵芳廣場
葵涌廣場係葵芳
葵涌商場係葵涌村

有葵芳廣場
葵芳地鐵站後面

嗰個好似叫葵芳商場
個葵字好怪
葵興同葵芳有地鐵站
葵盛係山上
葵涌應該係工廠區
葵青應該係講梨木樹到青衣成個區

我覺得係咁上下
有錯請指教

葵涌醫院同葵涌貨櫃碼頭係荔景

荔景啲地方無個葵字
成日都唔記得荔景係葵青區
點解講講下有人講天水圍

天水圍邊有分細區,天乜天乜只係屋邨名

輕鐵站名只係拎最近條屋邨做名
基本上除左自己住緊既地方之外
其他區好難記熟
利申:住葵盛東,樓下商場冇乜好食
點解講講下有人講天水圍

天水圍邊有分細區,天乜天乜只係屋邨名

輕鐵站名只係拎最近條屋邨做名

正解
咁講啦

用地標黎分既話,葵芳就係葵芳警署,新都會,葵涌
廣場,林士德同埋葵芳邨包括既範圍

葵興就係葵興地鐘站,葵興邨,同埋個小社區,加埋對面大連排道既工業區,基本剩直路可以到大窩口

葵盛就係葵盛西邨,葵盛泳池,葵盛東邨,同埋
葵涌邨咁,係葵芳同葵興上面,可以兜過座山行到
大窩口

青衣就係獨立一個島,加埋上面三區就係葵青

順帶一提,石籬就係大連排道另一邊,即係青山公路個邊
,最近葵興;荔景就近葵芳,基本上可以經兩條路行落
葵芳

利申住荔景
葵興同葵芳有地鐵站
葵盛係山上
葵涌應該係工廠區
葵青應該係講梨木樹到青衣成個區

我覺得係咁上下
有錯請指教

葵涌醫院同葵涌貨櫃碼頭係荔景

下葵涌, 葵青區, 葵青貨櫃碼頭
醉酒灣係喺葵涌
咁點解葵涌廣場喺葵芳

因為葵芳就係葵涌內

馬鞍山人表示
到依家仲會分唔清/撈亂咗葵芳廣場 葵涌廣場 同埋葵涌商場

無葵芳廣場
葵涌廣場係葵芳
葵涌商場係葵涌村

有葵芳廣場
葵芳地鐵站後面

嗰個好似叫葵芳商場

係廣場呀
石離人表示
講石離一定無人識
但係講葵涌又無幫助
最後話係荃灣/葵芳葵興附近就算

係囉 我平時都係講我住葵涌算

梨木樹都係咁
唔係住附近既人唔會識
我通常講住荃灣

柒木樹正垃圾
乜柒都無
根本無資格被納入完善配套嘅荃灣
利申: 柒木樹撚
廣田平田德田藍田
學到野
梨木樹享有葵涌同荃灣之名,又喺北葵涌但又係荃灣區

留名睇柒木樹潮文

多謝你仲記得我篇潮文

最撚憎柒木樹 偏偏就住咗入嚟
除咗訓教舒服d之外 衣食住行無樣掂
自從去過荃灣市中心 我根本覺得梨木樹無資格被納入荃灣
荃灣四處都有野食
住梨木樹想食麥記?想食似樣嘅野(和宜合道街頭食肆)?
無問題 行至少二十分鐘大斜路就到
唔想呀 入商場食快餐店啦柒頭
最撚好食係得間快餐店
想睇醫生?自己搭長途車出去啦
間醫務所長期full booking
急病上嚟去得仁濟已經無命
商場除咗零食無撚野賣
D店主個個都西口西面
因為獨市生意唔愁做
番工番學根本係人間煉獄
唔坐36號系列轉車要行半個鐘至9個字出去d多人地帶先有多d乘車選擇
車費負擔大到閪咁 去邊到都浪費晒時間係交通到 深夜真係幾乎無車返到去
紅van綠van都唔多架 局住坐龜速巴士
返工返學遠少少遲到真係唔奇
象山慘 柒木樹都慘
麻煩各位住柒木樹嘅巴打認清事實
我地住係荒蕪嘅葵涌沙漠
而唔係住繁華嘅荃灣
我下半生target就係脫離柒木樹

葵芳同葵興都係講緊地鐵站附近既範圍

黃色係葵興
如果有人話佢住/返工返葵興,就係光輝圍開始掃落去葵興邨/地鐵站直到葵芳邨為止,再加埋大連排道堆工廠寫字樓

藍色係葵芳
葵芳就係指葵芳邨,差館,VTC,新都會,葵涌廣場,運動場,再加埋盛芳街嗰邊堆唐樓,有d人會當埋地鐵站下面堆工廈係葵芳範圍但我通常當佢地屬於碼頭

綠色係葵盛
葵盛係指葵盛圍堆公屋,喺山坡上面,自成一角
btw,綠色對上嗰堆叫葵涌邨/大窩口邨,係咪好撚亂呢

葵涌就係成幅圖既範圍,唔計紅色(荃灣),同埋漏左少少大窩口同石梨,我cut得衰

葵青就係要分18區嗰陣夾硬拉埋青衣入去

選你做最佳回答啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞