葵興/葵芳/葵盛/葵青/葵涌

299 回覆
451 Like 5 Dislike
人地問起住邊 通常同人講葵涌hea鳩佢就算 講完d人都唔撚明邊度打邊度
和宜合道間M記係計石籬定石蔭?
石籬人話係石蔭
石蔭人話係石籬
利申:覺得係石籬

係金花
藍田 平田 廣田 德田 啟田 興田
一律稱為觀塘
葵興同葵芳有地鐵站
葵盛係山上
葵涌應該係工廠區
葵青應該係講梨木樹到青衣成個區

我覺得係咁上下
有錯請指教
象山邨計葵青區定荃灣區
睇到個葵字唔似葵字
紅色線
咁點解葵涌廣場喺葵芳

點解中環廣場喺灣仔
點解長沙灣政府合署喺深水埗
點解荔枝角公園喺美孚

1. Central =/= 中環
2. 長沙灣道, 區分同屬深水埗區嘅深水埗政府合署
3. 美孚新邨地方叫荔枝角, 美孚站前稱荔灣站因荔景站改名
3.1 美孚站地鐵站同火車站個距離實質已可作兩站論, 一站一個分咗佢就得: 荃灣綫美孚站, 西鐵綫荔枝角站
3.2 荔枝角站同長沙灣站(規劃曾稱蘇屋站之於蘇屋邨, 恰巧西鐵西部走廊南昌站之於南昌邨亦有名長沙灣總站)同屬長沙灣, 長沙灣呢個海灣填海後地理命名畀我個印象類似油蔴地避風塘個情況, 個人前幾個月同人討論過油麻地,佐敦站,柯士甸站,九龍站,官涌,渡船角都講得有啲亂
講葵盛無人分葵盛東葵盛西既
又唔熟應該就係葵盛
葵興應該算最細 幾乎乜都無
咁點解葵涌廣場喺葵芳

點解中環廣場喺灣仔
點解荔枝角公園喺美孚

3.1 美孚站地鐵站同火車站個距離實質已能作兩站論, 一站一個分咗佢就得: 荃灣綫美孚站, 西鐵綫荔枝角站
3.2 荔枝角站同長沙灣站(規劃曾稱蘇屋站之於蘇屋邨, 恰巧西鐵西部走廊南昌站之於南昌邨亦有名長沙灣總站)同屬長沙灣, 可稱之為長沙灣東站西站
3.3 長沙灣呢個海灣填海後地理命名畀我個印象類似油蔴地避風塘個情況, 個人前幾個月同人討論過油麻地,佐敦站,柯士甸站,九龍站,官涌,渡船角都講得有啲亂
成個post都係葵字睇到好煩啊
住一排就自然明白晒
象山邨計葵青區定荃灣區

好似係計荃灣,梨木樹都係計荃灣

detail版
仲有葵廣
咁點解葵涌廣場喺葵芳

點解中環廣場喺灣仔
點解荔枝角公園喺美孚

3.1 美孚站地鐵站同火車站個距離實質已能作兩站論, 一站一個分咗佢就得: 荃灣綫美孚站, 西鐵綫荔枝角站
3.2 荔枝角站同長沙灣站(規劃曾稱蘇屋站之於蘇屋邨, 最後得名長沙灣邨, 恰巧西鐵西部走廊南昌站之於南昌邨亦有名長沙灣總站)同屬長沙灣, 可稱之為長沙灣東站西站
3.3 長沙灣呢個海灣填海後地理命名畀我個印象類似油蔴地避風塘個情況, 個人前幾個月同人討論過油麻地,佐敦站,柯士甸站,九龍站,官涌,渡船角都講得有啲亂
[edit]

[edit]
和宜合道間M記係計石籬定石蔭?
石籬人話係石蔭
石蔭人話係石籬
利申:覺得係石籬

附近間中銀你地點分,計石籬定石蔭?
我自己就用果度為界

中銀位於石蔭路
應該係石蔭吧
咁點解葵涌廣場喺葵芳

因為葵芳就係葵涌內

馬鞍山人表示
到依家仲會分唔清/撈亂咗葵芳廣場 葵涌廣場 同埋葵涌商場

無葵芳廣場
葵涌廣場係葵芳
葵涌商場係葵涌村
藍田 平田 廣田 德田 啟田 興田
一律稱為觀塘

呢堆都可以叫藍田
四順 秀茂坪 曉麗先叫觀塘
寶達可以叫自己係新界
講葵盛無人分葵盛東葵盛西既
又唔熟應該就係葵盛
葵興應該算最細 幾乎乜都無

葵盛東同西邨咪分左東西law
咁點解葵涌廣場喺葵芳

因為葵芳就係葵涌內

馬鞍山人表示
到依家仲會分唔清/撈亂咗葵芳廣場 葵涌廣場 同埋葵涌商場

無葵芳廣場
葵涌廣場係葵芳
葵涌商場係葵涌村

有葵芳廣場
葵芳地鐵站後面
華景山莊屬於邊個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞