葵興/葵芳/葵盛/葵青/葵涌

299 回覆
451 Like 5 Dislike
葵芳= 新mk 集中地
葵興= 工廠區
葵涌邨=1/3比例 個天水圍 (新移民)
葵盛 = 老人院加弱能勝地

利申:讀緊劉本x小學 勿相認
葵涌大眾離講就包哂葵芳盛興。
你當有個相近嘅地方都叫'葵涌',不過就指[北葵(石離一,二邨,安蔭,石蔭東(石蔭) ]+[南葵]
夠長發長安長康長順果啲仆街難分?

我相信住青衣既人會分到

利申唔係住青衣

呢堆唔係跟邨分?
石離人表示
講石離一定無人識
但係講葵涌又無幫助
最後話係荃灣/葵芳葵興附近就算

係囉 我平時都係講我住葵涌算

梨木樹都係咁
唔係住附近既人唔會識
我通常講住荃灣

你畫緊咩界

咪葵乜嗰一帶 lol
我住嗰頭可以叫葵涌 又可以叫荃灣 彈出彈入
夠長發長安長康長順果啲仆街難分?

我相信住青衣既人會分到

利申唔係住青衣

呢堆唔係跟邨分?

照我理解應該只係邨名
唔係地方名

但事實上 你而家分青衣啲地方都係靠呢啲名 已經融入左

但青衣咁細
唔係住青衣唔識分都好正常

呢堆又咪好似四順咁分
其實唔難
其實石蔭係邊?
好多個葵字
搞到個葵唔似個葵
葵興同葵芳係隔o黎
葵盛係葵興同葵芳中間上面
葵青係解葵涌+青衣
葵涌應該包括 葵興,葵芳,葵盛 仲有石蔭石籬大窩口

正解
利申 住葵涌十幾廿年

最岩係依個

葵芳同葵興都係講緊地鐵站附近既範圍

黃色係葵興
如果有人話佢住/返工返葵興,就係光輝圍開始掃落去葵興邨/地鐵站直到葵芳邨為止,再加埋大連排道堆工廠寫字樓

藍色係葵芳
葵芳就係指葵芳邨,差館,VTC,新都會,葵涌廣場,運動場,再加埋盛芳街嗰邊堆唐樓,有d人會當埋地鐵站下面堆工廈係葵芳範圍但我通常當佢地屬於碼頭

綠色係葵盛
葵盛係指葵盛圍堆公屋,喺山坡上面,自成一角
btw,綠色對上嗰堆叫葵涌邨/大窩口邨,係咪好撚亂呢

葵涌就係成幅圖既範圍,唔計紅色(荃灣),同埋漏左少少大窩口同石梨,我cut得衰

葵青就係要分18區嗰陣夾硬拉埋青衣入去

其實荃灣華人永遠墳場係葵青區 因為荃葵以德士古道為界 墳場係德士古道以南 屬葵青區

順帶一提有巴打提起過既大窩口 原則上大窩口主要指葵青區既大窩口邨附近一帶 但因荃葵同時以青山公路作分界 以北屬荃灣區 以南屬葵青區 所以大窩口站其實係係荃灣區(青山公路以北)
如果有人出過大窩口站 多數都係出青山公路出口 要上樓梯上橋過對面 過左對面已經係葵青區 但如果想去熊貓個到 又會過番德士古道 變番係荃灣區
葵司呢?

葵興同葵芳係隔o黎
葵盛係葵興同葵芳中間上面
葵青係解葵涌+青衣
葵涌應該包括 葵興,葵芳,葵盛 仲有石蔭石籬大窩口

明白晒
屌你老母咁撚難記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞